Ku Klux klauni

17. 9. 2009

KD│ Kolik bílých, našvaných, obtloustlých pravičáků středního věku potřebujete k výměně žárovky? Záleží na tom, na koho se obrátíte. Organizátoři antiobamovských protestů konaných minulý víkend ve Washingtonu hovořili o davu čítajícím kolem dvou milionů lidí, navzdory faktu, že čísla se ve skutečnosti pohybovala v řádu desetitisíců. Říkali, že přijeli do hlavního města protestovat proti příliš velké vládní kontrole nad životy Američanů a proti daním, aby vykřikovali cosi o rodném listu prezidenta, pranýřovali ho - a aby viděli dav tlustých bělochů, kteří vypadají úplně stejně jako oni, napsal William Rivers Pitt v komentáři pro server Truthout.

Můžete to nazvat "zjevně nepříčetní v objetí davu". Ale šlo tu o víc než jen o standardní antiobamovské sentimenty vysílané do ulic. Za scénou leželo tvrdé rasistické jádro, které se účastníci už ani nesnažili skrývat. "Skupiny pochodujících daňových poplatníků procházely Pennsylvania Avenue a hrdě nesly hesla," napsal politický analytik Earl Ofari Hutchinson. "'Dlouhonohý pasák' (přezdívka, kterou dal Obamovi James David Manning, pastor fundamentalistické ATLAH World Missionary Church se sídlem v New Yorku), 'Kde je rodný list', 'Hola hoši sundejte to' (Obrázek Obamy mávajícího černým a islámským militantům). Mnozí vyzývavě nesli vlajky bývalé jižní Konfederace a texaské vlajky považované za emblém separatistického hnutí.

Mezitím senátor za Jižní Karolínu Jim DeMint, kongresmani Mike Pierce, Phil Gingrey a Marsha Blackburnová a bývalý vůdce sněmovní většiny Dick Armey nešetřili přísahami, že pochod nemá vůbec nic společného s rasismem, politikou, nebo dokonce s prezidentem. Rasistické vlajky, symboly a znaky je usvědčovaly ze lži. Na Capitol Mall proběhla nechutná přehlídka rasismu. Nebyl učiněn pokus tento fakt zamaskovat. Někteří protestující vypadali, že jsou dost hrdí na to, jak otevřeně šíří zprávu o rase a Obamovi.

Blog The Agonist předložil brilantní analýzu celkového vyznění washingtonských protestů: "Tyto 'čajové párty' (pořádané Tea Party Movement, populistickým konzervativním hnutím určeným Republikánskými stratégy k tomu, aby nahradilo rozpadající se křesťanskofundamentalistickou pravici - KD) reprezentují bílé venkovské voliče - páteř Republikánské strany a její jižní strategie... Imigrace se v posledních třiceti letech už netýkala chudých bělochů z Evropy, ale míšenců z Mexika. Teď když je prezidentem Afroameričan, protesty proti ilegální imigraci mohou být uznávanou formou, jak lidé dávají najevo, co si skutečně myslí - že totiž nedokážou přijmout černého prezidenta."

Abychom byli spravedliví, ne všichni Republikáni byli nadšeni znechucujícími projevy nenávisti a rasismu. Někteří z představitelů umírněného křídla dali najevo hluboké znepokojení nad možností, že by se tito šílení idioti ujali vedení ve straně. Jde o "pomatené obviňování a paranoidní bludy z hloubky močálu," řekl David Frum, konzervativní spisovatel a autor projevů George W. Bushe, který patří k nejhlasitějším kritikům této tenndence uvnitř strany. "Stejně jako všichni konzervativci jsem znepokojen soustřeďováním ekonomické moci v rukách této administrativy," prohlásil Frum. "Avšak měli bychom si být vědomi hranice, na níž se legitimní obavy začínají měnit v paranoidní fantazie."

Frum byl přesný, protože věděl lépe než kdokoliv jiný, kdo to vlastně o víkendu ve Washingtonu demonstroval. Bylo to setkání členů Klanu, tentokrát už bez prostěradel a pochodní, protože se nestydí odhalit svou tvář. Pokud se nenajde více Republikánů, kteří stejně jako Frum odsoudí tyto aktivity pravého křídla, pravice převezme moc ve straně a odporné šílenství současnosti bude ničím ve srovnání s tím, co přijde příště.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.9. 2009