Nebojte se cestovat levně!

16. 9. 2009 / Miloslav Štěrba

Devítidenní zájezd do jihovýchodní Číny (Macao, Hongkong, ostrov Hainan) nabízí cestovní kanceláře za lidovou cenu od 47.990 Kč do 63.990 Kč včetně příplatků.

Máte-li chuť pustit se do světa sami, neváhejte. Sám jsem to několikrát vyzkoušel, naposledy při cestě do zmíněné subtropické části Číny. Letenku jsem koupil za nějakých 15 tisíc, zpáteční do a z Hongkongu, za loď do Macaa člověk zaplatí necelé tři stovky. Místo ostrova s koupáním jsem si vybral pobyt v Kantonu, nádherném městě na Perlové řece. Cestoval jsem převážně autobusy, (mimochodem vždy s klimatizací), což je v Číně levnou záležitostí. Loni jsem využil autobus i k cestě z Šanghaje do Pekingu a zpět -- s lůžkovou úpravou.

Stejně tak je levná železnice. Zpáteční lístek z Kantonu do Zhaoquingu (120 km) stojí necelých 60 Kč. Nabízí se také možnost levného ubytování. Pokud jste ochotni bydlet v hotelu bez mimořádného konfortu, lze pomocí internetu rezervovat i v jinak drahém Hongkongu docela levný pokojíček. O něco složitější je ubytování v Macau. Když zvládnete zajímavosti bývalých koloniálních ministátů, je přece jen výhodnější odjet z těchto zvláštních administrativních zón naroubovaných na mateřskou Čínu. S jejich příšerným přelidněním, londýnskými patrovými autobusy, odvážnými mosty přes mořské úžiny. A to ani nepíši o obchodních budovách s vodopády a závěsnými oblohami plnými umělého slunce.

V Kantonu doporučuji případným zájemcům možnost bydlení na ostrově Shamian, v tamním mládežnickém hostelu (nocleh do 200 Kč/noc), kde máte k dispozici zdarma internet, vybavenou kuchyň, a zejména jste v historické části města. Postavené pro občany z evropských zemí v dobách kolonizace Číny. V sousedství je luxusní hotel, kam přijíždějí Američané, aby splnili podmínku měsíčního pobytu v této zemi, jejíž dítě chtějí adoptovat. Když předtím zaplatili 30 tisíc dolarů.

Levně se v Říši středu najíte. Na ulicích se všude prodávají nejrůznější speciality, od hadů, krabů, až po proslulé kuřecí pařáty, ale zejména vám zabalí připravený oběd sestávající s rýže, mořských chaluh místo zeleniny a nějakého masa, jehož konzumování ve vás vždy vyvolá potřebu hádat jeho původ. Vše za cenu cca 15 Kč.

A když vám turecké airlines umožňují letět z Prahy do Hongkongu přes Istanbul, máte dvakrát půlden na prohlídku úžasných mešit aj., a 14denní zájezd za cenu do 20 tisíc.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.9. 2009