Aktualne.cz, hlásná trouba BIS

15. 9. 2009 / Milan Daniel

Jistá Markéta Chaloupská, redaktorka serveru aktuálně.cz, jinak studentka žurnalistiky UK, sepsala před čtrnácti dny článek s titulkem "BIS varuje: Rusové mění metody. Vracejí se do 80. let". Se zájmem jsem si její text přečetl, marně jsem však hledal odpověď na otázku, proč se autorka věnuje selektivně a s takovou vášní údajné aktivitě jedné zpravodajské služby, když je už z povahy věci prakticky jisté, že zájem jedněch špionů je vyvažován zájmem jiných špionů.

I požádal jsem slečnu Chaloupskou, aby mi dala vědět, až napíše o tom, jak ovlivňuje tuzemskou politiku americká ambasáda prosazující americké geopolitické zájmy a agenti CIA.

Odpověď jsem nečekal, ale k mému překvapení přišla. Paní redaktorka mi bezelstně napsala, že "až to vyjde ve výroční zprávě BIS, dá mi určitě vědět."

Jak vidno, výroční zpráva BIS je pro mladou a z hlediska téže BIS nesporně nadějnou novinářku jediným možným pramenem. Svědčí o tom i její poslední článek, který napsala spolu se Sabinou Slonkovou, a jenž byl v BIS rovněž předepsán: "Tajná zpráva BIS varuje poslance, ať dají pozor na Rusy". Už se ani neptám, kde studentka Chaloupská k té tak tajné zprávě přišla.

Ještě více by mne však zajímalo, kdy BIS vyšetří také to, co nejen mne, ale možná i jiné občany -- jak psáno výše - zajímá a napíše to do té své výroční zprávy, aby o tom aktualne.cz mohl přinést investigativní článek

Neví někdo náhodou, kde bych se na to mohl zeptat?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2009