Rok poté: Katastrofa na Wall Street pokračuje

15. 9. 2009

KD│ Prezident se snaží vdechnout nový život finančí reformě. Využívá výročí pádu banky Lehman Brothers a zkušenosti "blízké smrti" zbytku Wall Street, která vyvrcholila 600 miliardami dolarů z kapes daňových poplatníků, jež zaplatily záchranu a vyvolaly politickou vůli ke změně. Avšak Obamovy vyhlídky jsou nyní již pochybné. Stejně jako v případě zdravotnické reformy stál po celé měsíce na okraji a dovolil vlivným zájmům, aby tvarovaly veřejnou debatu. Nenabídl ani sadu reforem dost smělou nebo soudržnou na to, aby mohla změnit způsob obchodování na Wall Street - pokud tedy vůbec bude uskutečněna, napsal bývalý Clintonův ministr práce Robert Reich na svém blogu.

Řekněme si to jasně: Dnešní Wall Street provádí stejné triky, jakým se věnovala před krachem. Deriváty, deriváty a deriváty, iluzionistické obchodní projekty, vysoce riskantní sázky. "Náš model se skutečně nikdy nezměnil, říkali jsme soustavně, že náš obchodní model zůstal stejný," prohlásil hlavní finační úředník banky Goldman Sachs. Jediný rozdíl spočívá v tom, že banky teď s jistotou vědí, že pokud se ocitnou v potížích, federální vláda je nenechá padnout - a to znamená ještě větší a riskantnější sázky.

Gigantický seznam nedobytných půjček se mezitím také rozrůstal, když stále více Američanů nedokáže platit své hypotéky, účty za kreditní karty a půjčky na auta. Takže zapomeňte na půjčky Main Street. Malé firmy je stále nemohou získat. Dokonce i důvěryhodní dlužníci mají problém sehnat nové hypotéky.

Obrovský záchranný balík Wall Streetu toho dokázal velmi málo. Jedinými, kdo na něm vydělal, byli členové vedení bank a obchodníci, jejichž výplatní pásky se opět táhnou až do stratosféry. Banky dokonce opět nabízejí ohromné paušální odměny, jejichž velikost je nezávislá na výkonu pracovníka. Zaměstnanec banky Goldman Sachs v průměru obdržel 770 000 dolarů, tedy zhruba tolik jako na vrcholu finančního boomu. Členové výkonného vedení a obchodníci samozřejmě dostali mnohem více. A všechny ostatní banky se snaží vyrovnat se Goldmanům. Přitom vy i já stále nepřímo financujeme vysoce rizikové operace této banky.

Takže: Uspěje prezident s finanční reformou? Přál bych si, abych mohl být optimistou. Jenže jeho vybraný seznam reforem by byl nepřiměřený svému účelu, dokonce i kdyby byl schválen. Základní funkce komerčního bankovnictví v našem ekonomickém systému - spojovat střadatele a zájemce o půjčky - neměla být nikdy smíchána s funkcí investičních bank, které fungují na způsob kasína. Měl by být vzkříšen Glass-Steagallův zákon. Stručně řečeno, Wall Street bylo poskytnuto příliš mnoho příležitostí k tomu, aby hrála příliš mnoho her s penězi jiných lidí.

Ale tak jako v případě zdravotnického byznysu, i Wall Street má celé čety lobbyistů a takřka neomezenou kapacitu chránit své zájmy nebo blokovat změnu. Bude těžké dosáhnout stejné naléhavosti volání po finanční reformě, jaká existovala ještě před šesti měsíci.

Avšak bez zásadní reformy tento stát i svět v nepříliš vzdálené budoucnosti takřka jistě opět upadnou do stejné, nebo ještě do horší krize. Hlavní banky na Wall Street už se zase pohybují po svých starých a nebezpečných drahách - nyní ještě o to nebezpečnějších, když jsou si jisty, že jsou prostě příliš velké, než aby padly.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2009