POZNÁMKA NA OKRAJ:

O farářově dceři, truhlářově synovi a o krákorání žurnalistických vran, neboli Proč se stal duel duetem

15. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Setkali se v televizním studiu : farářova dcera Angela Merkelová, truhlářův syn Frank-Walter Steinmeier, ona kancléřka, on ministr zahraničí, oba špičkoví kandidáti svých stran CDU a SPD pro příští volby do německého federálního parlamentu. Měl z toho být duel kandidátů, byl z toho ale vlastně jen duet s menšími názorovými odchylkami. Druhý den se o tom dost psalo a mluvilo, ale vlastně málo o stylu oněch vedoucích čtyř novinářů. A já jsem po tom všem myslel na přísloví o vránách.

V norském bájesloví byl havran symbolem moudrosti a jistě znáte i to přísloví, že vrána vráně oko nevyklová. A ví se nejen, že obě tyhle zvířata patří do téže rodiny, ale taky, že jsou mezi ptáky nejinteligentnější, protože neplánují jen budoucnost, ale mají taky vědomí sebe samých, ačkoliv se dlouho myslelo, že to je speciální vlastnost lidí a lidoopů.

Ale mezitím zpět k politikům a k tomu oficiálně ohlášenému duelu. Podle mého bylo předem jasné, že se Merkelová a Steinmeier v televizi před 20 miliony diváků nebudou hádat. Důvodem k tomu nebylo jen to, že jsou oba členové téže vlády a mají zřejmě dobré vychování, ale taky jejich temperament, který prostě v obou případech není takový, že by byli ochotni účastnit se slovních soubojů a hádali se na veřejnosti. Na to, aby se z tohoto oficiálního vrcholu předvolebního dění stalo něco zajímavého a možná i napínavého, tam byli čtyři špičkoví novináři, kteří ale byli podle mého nějak špatně připraveni, málo odhodláni, anebo v té situaci tak zastrašeni, že jejich otázky nic překvapujícího nevyvolaly.

Podle hlasů médií byl z toho duelu jen nezajímavý duet. Ani jeden z těch dvou se nestal vítězem večera. Steinmeier ale prý překvapil tím, že byl prý velmi působivý pro voliče, kteří ještě nebyli rozhodnuti, koho budou volit. Pro mě je ale zajímavé, že nikdo nekritizoval ty čtyři přítomné novináře, kteří měli možnost těm politikům dávat otázky na tělo a žádat vehementněji o odpovědi, které by byly pro diváky zajímavé. Ale žurnalistická vrána asi jiné vráně oko nevyklove, nebo si myslíte, že některý novinář někdy bude jednat proti takovému pravidlu?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.9. 2009