BBC možná prodá podíl ve své komerční divizi

14. 9. 2009

Vedení společnosti BBC uvažuje o částečné privatizaci své komerční divize BBC Worldwide, která prodává pořady televize BBC do zahraničí. Loni vydělala přibližně jednu miliardu liber. Částečná privatizace by znamenala, že by si akcionáři mohli zakoupit akcie v BBC Worldwide, avšak společnost BBC by i nadále zůstala majoritním vlastníkem firmy.

Pod tlakem od komerčních rivalů nařídit Trust BBC revizi aktivit společnosti BBC poté, až v roce 2012 budou všechny britské domácnosti vlastnit digitální televizní přijímač. Obrovský vliv BBC na internetu a ve světě rozmnožujících se digitálních rozhlasových a televizních okruhů irituje komerční soupeře BBC. Magnát James Murdoch, ředitel britské pobočky News Corporation, si nedávno stěžoval, že expanzivita BBC znemožňuje komerčním rivalům provozovat výdělečné internetové zpravodajství.

Generální ředitel BBC se postavil důrazně na obranu své společnosti a zdůraznil, že o zpoplatnění internetového zpravodajství BBC se "absolutně nebude vyjednávat". Odvolal se na nedávný průzkum veřejného mínění, podle něhož rostou sympatie Britů pro tuto veřejnoprávní korporaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009