Jak Derren Brown mohl provést svůj trik

12. 9. 2009

Přečetl jsem si Váš článek o triku Derrena Browna a možná Vám mohu nabídnout technické řešení jak toto lze provést - stačí před losováním vybrat šest čistě bílých míčků a umístit je na podstavec "čísly" k zákulisí. Po vlastním tahu jsou již známá čísla vypálena ze vzdálenosti několika metrů ze zákulisí infračerveným či ultrafialovým laserem na fotocitlivý povrch míčků - ten změní barvu v místě dopadu neviditelného laserového paprsku a tak postupně vykreslí požadovaný znak, píše čtenář Pavel Šimůnek.

K emisi stačí malá dírka či čočka v oponě či kulisách zákulisí a dobře zkalibrovaný systém, takže nikdo nemá moc šancí si něčeho všimnout a celá akce může být hotova během několika vteřin.

Myslím že takovéto či podobné provedení je mnohem pravděpodobnější nežli "řešení kolektivní myslí".

Poznámka Jana Čulíka: Ano, o tom jsme uvažovali a je to pravděpodobné. Nicméně, jak jsem napsal, pořad nebyl důležitý kvůli triku (ať byl proveden technicky jakkoliv), avšak využitím seriózní Surowieckého knihy. O Derrenu Brownovi je známo, že nikdy nevysvětlí, jak trik provedl, případně uvádí jen mystifikační řešení.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009