Pravda vítězí!

11. 9. 2009 / Michal Vimmer

Vážení,

vzpomeňme v tento památný den, že žijeme v nejlepším z možných světů: říkejme mu třeba "právní stát." Svátek má sv. Pravda a Spravedlnost. Posledním domácím důkazem přítomnosti Boží budiž zjevení neposkvrněné Ústavy skrze spravedlivého Kalvodu (Melčáka). Naše demokracie má pevný právní rámec, o tom není pochyb. Poutním místem věřících v Pravdu a Spravedlnost světového významu již 7 let je tábor v Guantánamu. Dnes ráno se přímo z tropické svatyně přihlásil Vít Pohanka, zpravodaj Českého rozhlasu, aby posluchače ranního Radiožurnálu informoval, jak to na místě vypadá.

Do vrzotu cikád zaznívá nerušeně muslimská modlitba. "Decentní" strážci se zdržují v "diskrétní" vzdálenosti a chovají se "korektně", ujišťuje Pohanka. Na to, aby se s teroristy zacházelo na jejich kulturní úrovni, dohlíží původem jordánský expert Zaki.

Zaki vysvětluje, že i nevinné gesto nebo třeba žertovný výraz "are you crazy?" by se mohl trestanců nemile dotknout, a to my přece nechceme. Pamatujem však, proč tam ty chlapce za plotem pořád živíme a šatíme a dbáme o jejich duchovní život. MF Dnes 10. září píše, že se na to zapomíná, ba co hůř, "pořád dokola" se ozývají hlasy nevěřících.

Shovívavý Jan Rybář si je vědom, že

"... Je zřejmé, že mnoho otázek a podivuhodných shod okolností kolem dne útoků opravdu existuje. A není divu, že jsou (a budou) zdrojem nemalé fascinace."

Ale pozor:

"Lidská psychika je podle psychologů nastavena tak, že vyhodnocuje záhadné věci kolem a často se snaží vidět to, co neexistuje. (Příklad zcela odjinud: "každé malé dítě ví", že Shakespeare není autorem všech svých her a že některé z nich psal někdo jiný.

Když však tuto zakořeněnou konspirační teorii podrobíme zkoumání, budeme překvapeni. V podstatě žádný solidní expert ve skutečnosti jeho autorství nezpochybňuje, chybí jediný důkaz.) Totéž se dá říci o teoriích o 11. září. Nakonec se vždy ukáže, že chybějí důkazy -- že pro pochyby vlastně není důvod."

Pravda vítězí! Allahu akbar!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009