POZNÁMKA NA OKRAJ:

Taky nevíte, kam s jaderným odpadem? neboli Co bylo najednou z toho podivného předvolebního klidu

11. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Dvě události z posledních dnů budou mít vliv na německé volby do federálního parlamentu v Berlíně: Vláda bývalého německého kancléře Helmuta Kohla nutila vědce, aby změnili svou zprávu o výsledcích průzkumu jistoty solních ložisek v Gorlebenu, do nichž měl být v případě spolehlivosti uskladňován atomový odpad. Helmut Kohl chtěl, aby nevyšlo najevo, že se tamější místo k ukládání vyhořelého jaderného paliva vůbec nehodí (též ZDE).

A v Afghánistánu při leteckém úderu na cisternová vozidla s naftou, který nařídil německý velitel, nepřišli o život jen bojovníci z Talibanu, ale i mnozí civilisté.

Německá kancléřka Angela Merkelová byla prý rozhodnuta, že se v příštích dnech v předvolebním boji nebude s nikým hádat a že nebude na nikoho nadávat. Věděla, že německou kancléřkou zůstane, a to podle jejího oficiálního přání v koalici s FDP, možná ale také podle jejího neoficiálního přání v koalici s SPD. Říkalo se, že předvolební útoky nejsou její styl. Podle ní mělo všechno pokračovat v klidu, ačkoliv se to i některým přátelům z CDU a z CSU zdálo divné. A nějaký čas se tedy zdálo, že z toho jejího nakonec nezvyklého jednání vyplyne, že němečtí voliči nedostanou do ruky příliš mnoho argumentů, které by je mohly hnát k volebním urnám.

A teď krátce před volbami tohle: k mrtvým civilistům v Afghánistánu se přičlenil problém podle vědců nejistých atomových elektráren a pak informace, že se nikdo nedověděl, že úložiště jaderného odpadu v Gorleben, která chtěly strany CDU a FDP, jsou pro tento účel nevhodná, protože pod tlakem bývalého kancléře Kohla vědci do své zprávy napsali, že tato místa jsou spolehlivá.

Jako věřící luteránka se paní Merkelová možná ptá, proč se tohle stalo právě teď. Možná že při tom nemyslí na svého Boha, ale jen na spiknutí politiků z jiných německých stran. Nevím ovšem, jak to je, a ona by o tom asi taky nechtěla mluvit. Ptám se ale Vás, čtenářů BL, jestli víte o tom, v mém článku jen krátce zmíněném nebezpečí jaderných elektráren, anebo jestli si myslíte, že je to jen výmysl divných zelených přátel (k nímž já ale vlastně nepatřím). Věřím ale, že víte, kam budete ukládat atomový odpad, alespoň když to nebude ten z vaší atomové elektrárny v Temelíně. Nebo víte, kam se ten odpad bude ukládat, nebo kam se ukládá, a měla by ČR dost místa i na jaderný odpad z Německa?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009