Ruský prezident: Rusko je "zaostalé a zkorumpované"

11. 9. 2009

"Rusko je zaostalé a zkorumpované," konstatoval ruský prezident Dmitrij Medveděv ve čtvrtek v přednášce pro list Gazeta.ru a dodal, že Rusům chybí iniciativa. Rusko podle Medveděva trpí "primitivní" ekonomikou a "slabou demokracií".

Rusku se podle Medveděva za posledních dvacet let nepodařilo osvobodit se od "pokořující závislosti na přírodních zdrojích" a podobně jako za sovětské éry ignoruje ruská ekonomika potřeby lidí.

Medveděv vyzval své spoluobčany, aby se postavili proti korupci, pasivitě a opilosti, vzali svůj osud do vlastních rukou a přestali ze svých problémů obviňovat stát. Seberealizace nepatří k ruské tradici, stěžoval si ruský prezident. I když už podle něho Rusko není "poloochrnutý polostát" jako před deseti lety, nicméně ho korupce ještě dále oslabila.

Jednou z příčin této situace je dlouhodobě příliš silný státní vliv v ekonomickém sektoru. Medveděv také kritizoval, že mnohým podnikatelům jde v první řadě o úplatky a nikoliv o to, aby hledali talenty, zaváděli "jedinečné technologie" a vyvíjeli inovativní výrobky. Energetická efektivita i produktivita jsou ve většině ruských podniků podle Medvevěda "ostudně nízké". Medveděv si také stěžoval na "nízkou kvalitu otevřené diskuse, včetně kritických reakcí". Tím prý podle expertů Medveděv kritizoval omezování lidských práv a svobody projevu a shromažďování za svého předchůdce Vladimíra Putina.

Ruská demokracie by neměla podle Medveděva "mechanicky kopírovat" západní vzory, avšak "konfrontace a izolace" jsou nebezpečné. Medveděv ve svém projevu také bezprecedentně vyzval ruské občany, aby mu začali posílat návrhy ohledně toho, co by měl zahrnout ve svém projevu o stavu národa, který prý pronese koncem října nebo začátkem listopadu.

Podrobnosti v němčině ZDE

Ruské zdroje: ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009