Obama se důrazně postavil za reformu zdravotnictví

10. 9. 2009

Barack Obama konstatoval ve středu večer, že čas na "hašteření" a "hraní si" už skončil. Dal důrazně najevo, že mu dochází trpělivost s republikánskými oponenty jeho plánu na reformu zdravotnictví.

"Uvědomte si toto: Nebudu plýtvat časem s těmi, kteří si vypočítali, že je lepší politikou zabít tento plán než ho zlepšit." "Pokud budete ten plán zkreslovat, vyřadíme vás ze hry. A nepřijmu dosavadní situaci jako řešení. Ne teď."

Obama nevyužil příležitosti rozmělnit svůj zdravotnický program a apeloval na Kongres, aby do konce roku vypracoval nový, kompletní zákon o zdravotnictví. "Nejsem prvním prezidentem, který se zabývá touto kauzou," řekl. "Ale jsem rozhodnut být posledním."

Max Baucus, Demokratický předseda mocného finančního výboru v Senátu, který zřejmě bude konečným arbitrem o zdravotní reformě, se ve středu zapřísáhl, že zákon o zdravotnictví prosadí s podporou Republikánů, nebo bez ní.

V úterý předložil plán, který by měl stát během deseti let méně než 900 miliard dolarů, nejméně o 100 miliard méně než jakýkoliv jiný návrh.

Podle tohoto plánu by byly některé sektory zdravotnického průmyslu zatíženy novými poplatky ve výší 6 miliard dolarů a vznikla by síť pojišťovacích družstev, vlastněných zákazníky. Plán má nabídnout omezené levné zdravotní pojištění pro lidi pod 25 let a základní péči Medicaid milionům lidí s nízkými příjmy, kteří v současnosti nemají žádné zdravotní pojištění. Plán nezahrnuje alternativu vytvoření státního zdravotnictví, na které trvají levicovější Demokratičtí poslanci. Obama ve středu uvedl, že podporuje vznik státního zdravotnictví, ale že nedovolí, aby to torpédovalo celkové úsilí o zdravotní reformu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.9. 2009