V Chile zatýkají a vyšetřují důstojníky Pinochetovy tajné policie

4. 9. 2009

V Chile bylo zatčeno 129 stoupenců bývalého diktátora Augusta Pinocheta. Jsou stíháni na základě obvinění z masivního porušování lidských práv. Vojenští důstojníci Pinochetovy tajné policie, dnes už v důchodu, jsou obviňováni z násilných únosů a vražd komunistů a opozičních politiků, spáchaných před třiceti lety. Ve středu chilský soudce Victor Montilla podle rozhlasové stanice Radio Cooperativa podepsal příkaz k zatčení představitelů bývalé chilské armády, tajných služeb a policie. Hlavním cílem vyšetřování trestných činů tajné policie DINA, odpovědné za represe komunistické opozice.

Důstojníci jsou obviněni z účasti na operacích "Colombo", "Condor" a "Konferensia",, kterých se zúčastnili agenti z Argentiny, Bolívie, Brazílie, Paraguay, Uruguay a Chile. Podle obhájců lidských práv, za vlády generála Pinocheta v letech 1973 - 1990, bylo zabito nebo se pohřešuje asi 3 tisíce lidí. Dalším 30 tisíc prošla věznicemi a koncentračními tábory.

Není to poprvé, co se chilské úřady vracející k vyšetřování zločinů režimu generála Pinocheta. O rok dříve byli postaveni před soud organizátoři operace "Colombo". Mezi 98 zatčenými byl i bývalý ředitel DINA Manuel Contreras. Byl odsouzen ke dvěma doživotním trestům. Sám Pinochet zemřel v prosinci 2006 v blahobytu a prosperitě ve vojenské nemocnici v Santiagu. Bylo mu 91 let.

Mezitím v Chile bylo dokončeno vyšetřování nelegálních finančních transakcí Pinochetovy rodiny během diktatury. Tajemstvím rodiny, jak bylo oznámeno ve středu jiným chilským soudcem, Manuelem Valderramou, bylo, že v době smrti diktátora bylo na jeho účtu více než 25 milionů dolarů. Byl vydán příkaz k zatčení generála ve výslužbě Sergia Saravie Marcela Moreny, který podle vyšetřovatelů byl zodpovědný za doplňování Pinochetových účtů prostřednictvím státních fondů. Chilská justice dostala tato čísla v rámci vyšetřování washingtonské Riggs Bank, které nyní organizuje americký Senát.

Газета.Ru : Офицеры Пиночета ответят за репрессии ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009