Novinář uprchl z Ruska

4. 9. 2009

Michail Vojtenko, šéfredaktor internetového námořního bulletinu Sovfracht, uprchl z Ruska po nočním výhrůžném telefonátu.

Vojtenko, nyní v Turecku, svědčil o tom, že mu v noci 1. září zatelefonoval neznámý muž a varoval ho, že "šlape na paty velmi důležitým lidem". Zůstane prý v zahraničí, "než se věci uklidní". Vojtenko byl první novinář, který informoval o zmizení lodi Arctic Sea, která se záhadně ztratila poté, co 28. července proplula kanálem La Manche s nákladem finského dřeva v hodnotě 1,1 milionu liber.

Rusko tvrdí, že lodi se zmocnili o čtyři dny předtím v mezinárodních vodách nedaleko Švédska únosci. Dodává, že její námořnictvo loď získalo zpět 17. srpna nedaleko pobřeží Afriky.

Rusko žaluje osm lidí, většinou Estonců, z únosu a pirátství. Vojtenko ale oficiální verzi událostí zpochybnil. Jako hlavní zdroj informací o únosu hned zpočátku Vojtenko naznačuje, že loď možná vezla tajnou dodávku zbraní nebo "něco mnohem dražšího a nebezpečného". Polovina lidí, kteří měli vazby na loď Arctic Sea, byli soukromníci, ostatní měli vazby na ruský stát.

I šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin přiznal minulý týden, že loď "možná nevezla jen dřevo". Šéf ruského generálního štábu Nikolaj Makarov uvedl, že loď bude po návratu do Ruska příští měsíc prohledána, jestli na ní není nějaký tajný náklad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009