Křest sv. Škromíka a "finanční kolaps" ve Zlíně

4. 9. 2009 / Miloslav Štěrba

Politici ČSSD opustili útroby kongresového salonku největšího zlínského hotelu. Čeká je křest volebního autobusu, který parkuje na příjezdovém parkovišti, zatímco v té samé chvíli v tom samém městě na jiném místě vzlétají k nebi modré balonky s nafouklými ptáky. U volebního autobusu ČSSD zní Davidovy spartakiádní písně a devět mažoretek důchodového věku otáčí holemi, pochodují a sklízí pochvalné poznámky bujarých funkcionářů. Následuje společné fotografování.

Opakovaně slyšíme, že v lahvích není šampaňské, ale vincentka z blízkých Luhačovic. Už to řekli i v hotelu přítomným novinářům. (Druhý den nikdo tuto informaci nezveřejnění. Proč dělat reklamu lázeňské akciové společnosti?) Ale vincentka vzbuzuje potřebné asociace: je léčivá, a také levná. Nejde vyhlásit boj hospodářské krizi, vzývat solidaritu bohatých s chudými, a pak vylévat šampaňské na oranžový plech.

Na onom jiném místě Zlína u modrých nafouklých balónků lehčích než vzduch je už dávno zapomenuto, kdo ještě před rokem bagatelizoval hospodářské poměry ve světě a jejich dopad na ekonomiku ČR. Petr Nečas reaguje na možný odklad voleb: „Pokud se volby zásadním způsobem oddálí, může v České republice dojít k totálnímu chaosu a finančnímu kolapsu, který může mít rozměry toho maďarského či lotyšského“. A stylově doplňuje na adresu Ústavního soudu: „Připadá mi, že jeho členové snad pochází z Marsu...“. Prsk ! To jeden balónek praskl.

Lídři sociálních i občanských demokratů se v půvabné shodě pouštějí do místního poslance Miloše Melčáka. Zvoleného za ČSSD, pracujícího pro ODS. Dnes je oběma stranám na obtíž. Média přinášejí závažné informace o členství přeběhlíka v KSČ, což z něho dělá stejného lotra jakými je třicítka soudců Vrchního soudu v Praze nebo soudci Ústavního soudu Musil a Duchoň, rovněž figurující na seznamech členů a kandidátů této kdysi populární politické strany.

Kdepak ale je mediální hvězda, že se k němu novináři ne a ne dostat? Jeho asistent vám neodpoví. Právě v tuto chvíli se tento funkcionář sociální demokracie rozhodl skončit s prací u přeběhlého pana poslance. Měsíc před volbami říká, že se tak rozhodl, neboť „situace už byla neúnosná“. Že by i on, předseda MO ČSSD ve Zlíně a místopředseda okresního výkonného výboru, měl reflexy oněch zvířátek, předvídajících potopení námořních lodí?

Melčákův asistent náhle zmoudřel. Trochu pozdě.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009