BRITÁNIE:

Zdravotnictví "odsuzuje pacienty k smrti"

3. 9. 2009

Skupina britských lékařských odborníků si dopisem konzervativnímu deníku Daily Telegraph stěžuje, že někteří pacienti ve státních britských nemocnicích jsou chybně posuzováni jako na prahu smrti, a jsou jim pak odepřeny tekutiny a léky. Pacienti jsou v takové situaci podrobeni trvale sedativům, do té doby, než zemřou.

Lékařští experti, kteří pečují o nevyléčitelně nemocné osoby, však varují, že tento přístup může zakrýt skutečnost, že se zdravotní stav pacienta zlepšuje. Cílem této metody, která se nazývá Liverpool Care Pathway, je snížit utrpení pacientů v posledních hodinách před smrtí. Metodu r. 2004 doporučil britskému zdravotnictví jeho vládní inspekční orgán National Institute for Health and Clinical Excellence.

Rozhodnutí, že je pacient těsně před smrtí, činí celý lékařský tým, včetně hlavního lékaře. Odborníci na umírající pacienty však varují, že rozhodnutí mohou být mylná a příznaky "blížící se smrti" mohou být příznaky něčeho jiného. Například může jít o pacienty, kteří se dostali do stavu dehydratace. Jeden z odborníků poukázal, že osobně rozhodl, aby celá řada pacientů byla z "Liverpool Care Pathway" odstraněna a že ti lidé žili ještě "relativně dlouhou dobu".

V letech 2007-2008 zemřelo 16,5 procent pacientů v britských nemocnicích po trvalém podávání intenzivních sedativ, dvakrát tolik než v Holandsku a v Belgii. Avšak pokud je pacient pod sedativy, je daleko obtížnější zjistit, zda se jeho stav náhodou nezlepšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.9. 2009