Miloš Melčák, Albert Streit, Karl-Gerhard Eick, tři muži, tři osudy

3. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Melčák je poslanec v parlamentu a podal žalobu proti předčasným volbám, Streit je fotbalista, kterému byla zakázána účast na tréninku, Eick je manažer, který odstoupil z místa šéfa firmy Arcandor. Všichni tři jsou dohromady důvodem k téhle poznámce...

Melčáka asi znáte, proto začnu tuhle poznámku německým fotbalistou Albertem Streitem, kterého jeho trenér Felix Magatha vyloučil z tréninku nejen prvního, ale taky druhého mužstva jeho zaměstnavatele Schalke 04. Důvodem bylo, že se asi nesnažil, přestože ho platí dobře. zaplacen. Podle Spiegel online je to tomu hráči ale asi jedno, protože se prý vyjádřil: "Podepsal jsem tady nejlepší smlouvu svého života a budu ještě tři roky dostávat dobré peníze." Nezdá se to být zrovna přijatelné, ale možná se to dá nějak pochopit, pokud tenhle hráč ví, že by stejně navzdory veškerému úsilí nikdy nemohl pod Magathem hrát v prvním mužstvu.

Eick sportovec není. Je to manažer, který podepsal pětiletou smlouvu s firmou Arcandor, ačkoliv se vědělo, že tu firmu asi čeká insolventnost. Za pětiletou práci dostane Eick 15 milionů euro, ale i v tom případě, když tu smlouvu nesplní. No, Eick je prý čestný muž, který se asi dost dobře vyzná ve financích, i když bohužel už míň v kšeftech firmy Arcandor. Můžeme mu věřit, že chtěl tu firmu před insolvencí zachránit, ačkoliv se zdálo už dlouho, že to není možné. Trvalo mu kolem půl roku, než požádal o insolvenci, a ani ne o mnoho déle, než odstoupil ze svého místa. Dostane za to těch 15 milionů euro, z nichž prý teď chce dát 5 milionů k dispozici zaměstnancům té nyní už své bývalé firmy. Možná, že se Vám to taky nezdá docela přijatelné, ale takové je právě to velké riziko některých špičkových manažerů, kteří -- a na to by se nemělo zapomínat -- nejsou podnikatelé, ale "jen" zaměstnanci těch podniků, pro které asi někdy mohou udělat jen málo.

No a k jménům těch dvou jsem v titulku dodal jméno českého poslance Miloše Melčáka, o němž vy asi víte lépe než já, jestli se opravdu obrátil na soud jen proto, aby mohl dál pracovat, nebo taky -- možná z hlavního důvodu -- aby mohl dál dostávat svůj poslanecký plat. Kdyby si Melčák ale čistě teoreticky opravdu myslel, že má mít nárok dostávat svůj plat po celou dobu normálního čtyřletého volebního období, přestože to bylo z politických důvodů zkráceno, dnes už bych se mu ani nedivil. Vy ano?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.9. 2009