Ruští agenti to asi přece jen nezpůsobili...

2. 9. 2009 / Ladislav Žák

Když jsem v úterý odpoledne při psaní příspěvku "Ruští agenti a ruské schody..." položil v samotném jeho závěru otázku, zda na náš současný neutěšený stav nemá daleko větší vliv česká "šlamperaj" než ruští agenti, netušil jsem, že významný podkladový materiál pro odpověď už je v podobě rozhodnutí Ústavního soudu doslova ve vzduchu.

Tento akt je jenom dalším významným mezníkem na cestě k tomu, aby se Česká republika dostala do dějin jako země, kde prostě normální ústavní demokracie fungovat nemůže. Jde o to, že při tvorbě ústavy se jaksi tiše předpokládá, že ústavní instituce a ústavní činitelé se řídí při jejím naplňování jistým společným zájmem a jsou si vědomi nejen svého výlučného postavení v ústavním systému, ale především své spoluodpovědnosti za osud státu, země a jejich obyvatel.

S programovou konzumací možnosti jeden druhého v nejméně vhodnou chvíli podrazit, žádná ústava nepočítá, i když tato možnost je nutným vedlejším produktem ústavní dělby moci. Je zajímavé, že si ve všeobecné hysterii nikdo nepoložil otázku, zda je Ústavní soud oprávněn nebo dokonce povinen bránit ústavní právo občana i proti Ústavě samotné. Pokud ano, není co řešit, pokud ne, tak rovněž ne.

Jsem velmi rád, že na svou otázku mohu definitivně odpovědět, že to bude asi spíš ta česká šlamperaj než ruští agenti, co způsobilo vyslovení nedůvěry vládě, vyslovení důvěry vládě loutkové s mandátem nemandátem, ukončení volebního období zpackaným ústavním zákonem a nakonec obranu ústavnosti ve jménu jednoho proti všem. Ale je toho nějak moc, takže opravuji... Jde o českou šlamperaj v režii Moskvy!!!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009