Ústavní soud má právo rozhodovat o ústavnosti ústavy

2. 9. 2009 / Ondřej Ručka

Ještě jednou musím reagovat na Štěpána Kotrbupouh. Ačkoliv mé argumenty mu nejsou dost košer, protože jsem "pouhý student", předložím zde alespoň dva krátké odkazy na tuto tématiku od dvou fundovaných ústavních právníků.

První je text Zdeňka Kühna jako aktuální reakce na konkrétní rozhodnutí ÚS. Zde se čtenář mimo jiné dozví, že doktrína, v rámci které Ústavní soud rozhoduje o ústavnosti ústavních zákonů není zdaleka jen projevem českého Absurdistánu (jak se nyní leckdo rozčiluje), ale je aplikována například i ve Spolkové republice Německo. Pátravý a zvídavý čtenář zde také nalezne odkazy na další odborné články tématem se zabývající. Druhý odkaz od Vojtěcha Šimíčka je o něco málo starší a zabývá se abstraktnější teoretickou rovinou, nicméně i zde lze nalézt argumenty osvětlující rozhodnutí Ústavního soudu. Snad bude Štěpán Kotrba uspokojen tím, že svůj protinázor vyjadřují nejen "pouzí studenti", ale i hotoví odborníci (koneckonců nejen v České republice).

Pozn. red. Britské listy nikdy nehodnotí význam argumentu podle "zkušenosti" či "zasloužilosti" osoby, ale podle podstaty argumentu samotného.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.9. 2009