Binyam Mohamed: Budu usilovat o propuštění ostatních vězňů

1. 9. 2009

Binyam Mohamed, bývalý vězeň z amerického koncentračního tábora v zálivu Guantánamo na Kubě, se rozhodl zůstat na veřejnosti a aktivně bojovat za spravedlnost pro osoby, které jsou dále vězněny v Guantánamo a poukazovat na dlouhodobé důsledky mučení, které mu páchali jeho vyšetřovatelé.

Půl roku poté, co vystoupil Binyam Mohamed jako vyhublá a nemocná postava z letadla, které ho přivezlo do Británie z vojenského vězení na Kubě, přednesl v neděli Binyam Mohamed na veřejnosti projev, jímž vysvětlil dopady svého sedmiletého věznění, v jehož rámci ho CIA nechala odvézt do Maroka, kde, jak uvádí, ho vyšetřovatelé opakovaně řezali skalpelem do penisu, aby ho přiměli přiznat se, že je teroristou z al Kajdy.

Jednatřicetiletý Binyam Mohamed se narodil v Etiopii a přišel do Británie v 16 letech jako uprchlík. Je jedním z patnácti osob, kdysi podezřívaných z terorismu, kteří nyní obvinili britskou rozvědku MI5 a MI6, že věděla o jejich mučení v zahraničí a že proti tomu nezasáhla. Mohamed žaluje britskou vládu, že byl uvězněn a mučen s plným vědomím britských úřadů a výzvědných služeb.

Scotland Yard v současnosti vyšetřuje, zda je důvodné, aby byli obžalováni činitelé britské rozvědky poté, co vyšlo najevo, že britská výzvědná služba MI5 dodala seznam otázek pro Binyama Mohameda pro výslechy, prováděné v Maroku a jinde.

Binyam Mohamed konstatoval, že je pro něho velmi obtížné vrátit se k normálnímu životu po věznění v Guantánamo, kde byl zadržován od roku 2004 do února 2009.

Zdůraznil, že považuje za svou povinnost usilovat o propuštění zbývajících vězňů z Guantánama: "Pomoci lidem z Guantánama a z Bagramu je pro nás povinností. Ať už se na to díváme z islámského či neislámského pohledu, je to povinnost. Není možné, aby byli lidi vězněni sedm nebo osm let pouze na základě podezření. To není dostatečný důvod."

Mohamed uvedl, že ho neustále pronásledují vzpomínky na své věznění, zejména na tzv. "Temnou kobku" - věznici CIA v Afghánistánu, kde byli vězni drženi v trvalé tmě a bombardováni hlasitou rockovou hudbou. Mohamed tam byl vězněn po dobu 10 měsíců a neustále mu hráli CD skupiny Eminem znovu a znovu dokola. "Museli byste to zažít, abyste to dokázali vysvětit. Je to velmi obtížné. Když vstoupím do místnosti a někdo z nějakých důvodů zhasne, mám pocit, že jsem zpátky v temné kobce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2009