Okouzlující statistika

31. 8. 2009 / Jiří Jírovec

Jak oznámily české sdělovací prostředky, ZDE, počet krátkodobě nemocných v Česku klesl za první čtvrtletí roku o 31 procent. Významně ubylo i dlouhodobě nemocných, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je jich o čtvrtinu méně. Kam se ti čerchmanti poděli? Možná umřeli.

Znamená to, že lidi lze vyléčit odepřením různých benefitů? Asi ne, protože, jak zpráva dále praví "Češi jsou sice nemocní méně, ale o 11 dnů déle než loni, v průměru 51 dní. Nejdéle jsou v pracovní neschopnosti lidé na Zlínsku, nemocní jsou průměrně 65 dnů v roce, a obyvatelé Ostravska a Olomouce, v neschopnosti stráví 69 dnů."

Nesmírně zajímavé je i konstatování o zneužívání nemocenské.

Podle statistik prý přestává platit, že Češi jsou nejnemocnějším národem v Evropě. Evropská nemocnost pracující populace činí v průměru tři procenta, Česko se donedávna pohybovalo zejména kvůli zneužívání nemocenské nad šesti procenty. Nemocnost ale kvůli změnám v zákoně o nemocenském pojištění klesla o procento.

Jenže kdo vlastně nemocenskou zneužívá? Pokud to jsou pacienti, je na místě otázka, jaká je úloha lékařů. Jsou snad jen úředníky, kteří stanoví diagnózu podle přání zákazníka a napíší recept na cokoli?

V praxi existuje mnoho možností, jak počet nemocných snížit, respektive jak vylepšit statistiky. U dlouhodobě nemocných to například je jejich přesun z nemocnice do jiných zařízení.

Zneužívání nemocenské může být i pasivní. Bylo by například zajímavé vědět, kolik poslanců bylo oficiálně nemocných, a tudíž ztratilo příjem za první tři dny nemoci.

To, že si lidé s nízkými příjmy nemohou dovolit ztratit příjem za tři dny je známo i z Kanady. Nemocenská totiž neexistuje pro všechny. V podniku, kde jsem pracoval, jsme měli nárok na "dovolenou v nemoci" (sick leave). Každoroční příděl několika dní se kumuloval a při jeho čerpání jsme dostávali 100% platu. Pokud je příděl vyčerpán, nastupuje pojištění. Uklizeči, kteří pracovali pro úklidovou firmu, která měla s naším podnikem smlouvu nedostávají nic. Když naše uklizečka přechodila nachlazení do zápalu plic, vybírali jsme pro ni v budově peníze, aby přežila.

Až bude české zdravotnictví okrouháno na kanadskou úroveň budou i Češi přecházet choroby a váhat, zda mají s chřipkou zůstat v posteli. A nebudou si třeba moci dovolit léky, které pojištění nebude hradit. Důsledek šetření ukáží statistiky, na které bude nutno pár let počkat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.8. 2009