Snaha o umlčení zástupců zaměstnanců v ČSA

26. 8. 2009

tisková zpráva CZALPA

Prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Filip Gaspar obdržel dne 24.8.2004 z rukou šéfpilota ČSA Richarda Birase upozornění na možnost výpovědi za údajné soustavné porušování povinností, a to podáváním informací hromadným sdělovacím prostředkům k interním záležitostem v ČSA.

Výkonná rada CZALPA toto obvinění zásadně odmítá, protože Filip Gaspar se jako prezident CZALPA vyjadřoval ve zmiňovaných článcích k záležitostem, které se týkají letové bezpečnosti (spuštění programu předletových kontrol bez účasti mechaniků) a problematiky hromadného propouštění. Piloti ČSA vnímají toto jako snahu managementu o umlčení zaměstnanců a za bezprecedentní zastrašování, což v novodobé historii ČR je zcela nový prvek.

Navíc je takový postup možné vnímat jako diskriminaci zástupců zaměstnanců, který výslovně zakazuje zákoník práce. Piloti považují svobodné šíření informací za jeden ze základních atributů demokratické společnosti. Dalším atributem je hájení zaměstnanců včetně informování o nepříjemných skutečnostech týkajících se špatných rozhodnutí managementu. Prezident CZALPA Filip Gaspar má plnou podporu výkonné rady CZALPA i pilotů Českých aerolinií, kteří očekávají okamžité zpětvzetí tohoto zastrašovacího manévru ze strany managementu ČSA.

Diskriminaci zástupců zaměstnanců dnes odsoudili i zástupci dalších odborových organizací ve společnosti ČSA.

Vzhledem k vyhrocené situaci ve společnosti ČSA připravuje CZALPA ve spolupráci s dalšími odborovými organizacemi zastupující zaměstnance ČSA tiskovou konferenci na 27. srpna 2009 od 14 hodin v konferenčních prostorách hotelu Mariott na letišti Ruzyně.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009