Zemřel Edward Kennedy (77)

26. 8. 2009

Ted Kennedy, poslední dosud živý politik z čelné americké politické dynastie Kennedyů, zemřel na mozkový nádor. Bylo mu 77 let.

Kennedy byl čelným americkým senátorem z Massachusetts a výraznou liberální osobností Demokratické strany. Mozkový nádor byl u něho nalezen v květnu 2008.

Podobně jako oba jeho bratři, usmrcení atentáty, prezident John Kennedy a prezidentský kandidát Robert Kennedy, se očekávalo, že Edward Kennedy udělá velkou politickou kariéru. Avšak jeho pověst vážně poškodil incident v Chappaquiddicku r. 1969, kdy automobil, který Kennedy řídil, sjel z mostu do vody a usmrtil Mary Jo Kopechne.

Kennedy zasedal v Senátu téměř padesát let. Stal se jedním z nejefektivnějších senátorů. Vytvářel zákony ve spolupráci s poslanci a prezidenty z obou amerických politických stran a nalézal si nepravděpodobné spojence. Zároveň podporoval celou řadu levicových kauz, které centrističtí "noví Demokraté" považovali za překonané, a byl terčem nenávisti konzervativců.

Pomáhal realizovat opatření na ochranu občanských a zaměstnaneckých práv, rozšiřovat zdravotní péči, modernizovat školy, zvyšovat finanční pomoc pro studenty a omezovat šíření jaderných zbraní.

Kennedyho úmrtí znamená úpadek jedne politické dynastie a je ranou americkým Demokratům, kteří se nyní snaží zreformovat americké zdravotnictví, míní deník Guardian. Reforma amerického zdravotnictví byla jedním z osobních politických cílů Edwarda Kennedyho.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009