Svět čelí technologické krizi:

Čína připravuje zákaz vývozu vzácných kovů

26. 8. 2009

Peking připravuje plány na zákaz vývozu vzácných kovů, které se těží jen v Číně a hrají klíčovou roli v nejmodernější technologii, od hybridních automobilů, automobilových katalyzátorů až po supervodivé materiály a naváděné zbraně.

Čínské ministerstvo průmyslu a informační technologie požaduje úplný zákaz vývozu terbia, dysprosia, yttria, thulia a lutetia. Další kovy jako neodymium, europium, cerium, a lanthanum budou omezeny společnou vývozní kvótou 35 000 tun ročně, což je daleko méně než světová poptávka.

Čína těží více než 95 procent vzácných kovů, většinou ve vnitřním Mongolsku. Její připravované rozhodnutí zakázat jejich vývoz naznačuje, že globální boj o zmenšující se přírodní zdroje se dostává do nové etapy.

Alistair Stephens z australské společnosti Arafura, obchodující s vzácnými kovy, uvádí, že jeho kontakty v Číně viděly návrh čínského zákona "Rozvojový plán průmysl vzáckých kovů na léta 2009 - 2015". Konečné rozhodnutí učiní čínská státní rada.

"Nejde o to, že by Čína chtěla svět vydírat," vysvětluje Stephens. "Číňané tvrdí, že ty vzácné kovy potřebují sami na rozvoj vlastní ekonomiky a k dosažení energetické efektivnosti, takže jděte a nalezněte si své vlastní zdroje, doporučují cizincům."

Začátkem devadesátých let však Čínja podle Stephense zlikvidovala mezinárodní průmysl vzácných kovů, protože jimi zaplavila trh. Došlo tehdy k uzavření největšího amerického lomu na vzácné kovy v Mountain Pass v Kalifornii, který se nyní znovu otvírá.

Od té doby však v důsledku nových technologií došlo k zvýšení hodnoty a strategického významu vzácných kovů, avšak bude trvat léta, než začnou řádně fungovat nové doly v Austrálii, v severní Americe a v Jihoafrické republice.

Arafura těží v Austrálii terbium, které se prodává za 800 000 dolarů za tunu. Je to klíčový materiál pro výrobu nízkoenergetických žárovek. Čína uvádí, že potřebuje všechno své terbium, vzhledem k tomu, že přechází jako celek od wolframových žárovek k nízkoenergetickým světelným zdrojům.

Žádná náhražka nebyla nalezena pro neodymium, které zvyšuje mocnost magnetů při vysokých teplotách a je ho zapotřebí pro hard disky, větrné turbíny a elektrické motory hybridních automobilů. Každý automobil Toyota Prius používá 12 kg vzácných kovů.

Vzácné kovy používají také blackberries, ipody, mobilní telefony, navigační systém a protiletecké střely. Vzácných kovů se používá pro filtraci bakterií a virů z vody a odstraňování plynu sárín a nervových látek VX.

Japonská vláda vypracovala dokument pro "Strategii na zajištění stabilních zásob vzácných kovů". Evropa dosud nereagovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.8. 2009