Prospěje nám dialog ČSSD s bývalým prezidentem Havlem?

24. 8. 2009 / Milan Sova

Žijeme v době pozitivních a negativních pobídek, shánění pomluv a zatajování kontaktů politiků, poradců, lobistů i podnikatelů. Moc bezmocných se zatím projevuje jen v těch nejhorších variantách - myslím tím občanskou pasivitu stejně jako házení vajíček a kamenů na politiky. Je proto hezké, když se v této době občas vyskytne nabídka k dialogu. Jenže, bohužel, právě nabídka Lubomíra Zaorálka v otevřeném dopisu bývalému prezidentovi Václavu Havlovi má spíše nádech černého humoru.

Především: měla být otištěna v MF Dnes, protože se odvolává k článku z těchto novin.

Za druhé: zásluhy Havla z doby disidentské a jeho údajná schopnost "spojovat nespojitelné" - pokud existovala - už dávno zanikla během výkonu jeho dlouhodobého prezidentování. Od té doby měl Havel spoustu času vysvětlit, jak to bylo se slibem prezidentování pro Dubčeka (zaznamenal John Keane: Václav Havel, nakladatelství Volvox Globator 199, podrobnosti v BL ZDE ZDE ZDE ).

Dále, jak obrátil českou politiku od možnosti neutrality po vzoru Rakouska ke vstupu do NATO, jak viděl řadu dalších problémů. Mafiánský kapitalismus, kterého si bývalý prezident Havel docela nedávno všiml, má přece kořeny hluboko v době jeho prezidentování.

A postoj k vytváření Evropy jako rovnoprávné moci mezi USA, Ruskem, Čínou a arabským světem - to měl v plánu de Gaulle, nic podobného jsme nikdy od Havla očekávat nemohli.

Jeho role v Koalici ochotných v době prezidenta Bushe je výmluvná, a zlobná reakce na kritiku hlásáním Velkého ideálu euroatlantické společnosti proti malosti "čecháčkovství" je tím pádem snadno vysvětlitelná. Prezident Obama má zatím jasnou perspektivu zahraniční politiky, jeho pokus o restart vztahů s Ruskem může být narušen, ale současný "zvací dopis" rozhodně nebude tím impulsem, na to je příliš bezvýznamný.

Bilanční rozhovor by měla ČSSD vést průběžně se všemi občany. Je varovné, že bývalý režim po dvaceti letech měl sílu k dialogu a pokusu o reformy, zatímco současný režim podobné pokusy naprosto ignoruje. Dialog ČSSD s bývalým prezidentem Havlem ale nemá smysl.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.8. 2009