Al-Megrahi, Skotsko a Spojené státy:

Bouře ve sklenici vody a "pomsta až za hrob"

23. 8. 2009 / Jan Čulík

Americké úřady se chovají stále ostudněji ve věci Libyjce před smrtí, před víkendem propuštěného ze skotského vězení v Greenocku. Abdulbaset al-Megrahi byl r. 2001 odsouzen třemi skotskými soudci v Holandsku za teroristický atentát proti letadu Pan Am v prosinci 1988, letícímu z Frankfurtu přes Londýn do USA. Letadlo po výbuchu bomby spadlo na vesnici Lockerbie v jižním Skotsku a při tom zahynulo 270 lidí. Jenže al-Megrahi byl odsouzen na základě nepřímých důkazů: soud nevěděl například, že před odletem letadla Pan Am z Heathrow se nikdy nevypátrané osoby vloupaly na letišti v Londýně do prostoru, odkud se do letadla Pan Am převážela zavazadla. V roce 2007 vyjádřily skotské soudní inspekční orgány vážné znepokojení, že při procesu s al-Megrahim mohlo dojít k nespravedlivému rozsudku, a doporučily obnovení procesu.

Al-Megrahi o ně požádal, mezitím však bylo zjištěno, že onemocněl agresivní, nevyléčitelnou rakovinou prostaty a do tří měsíců zemře. Po širokých konzultacích rozhodl skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill al-Megrahiho propustit do domácího ošetřování v Libyi z humanitárních důvodů.

Je znepokojující, že ve Spojených státech tento sled událostí vyvolal zuřivost pozůstalých po obětech atentátu, stejně jako činitelů státu. (Britští pozůstali se tak kupodivu nechovají.) Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová i prezident Barack Obama se pokusili vyvíjet na skotskou exekutivu nátlak, aby al-Megrahiho nepropouštěla. Zcela správně skotská vláda tomuto nátlaku odolala. Musím říci, že jsem tentokrát na svou skotskou vládu skutečně hrdý a byl bych rád, kdyby se rozumně a pragmaticky dokázala vůči mezinárodním supervelmocem chovat i česká vláda. Jestlipak to někdy dokáže?

Vězeňský trest nemá být pomsta pachateli, ale zásah společnosti zabránit zločinci, aby škodil. V případě těžce nemocného al-Megrahiho je naprosto nepravděpodobné, že by těžce nemocný člověk, který může sotva chodit, v nadcházejících třech měsících, které mu zbývají do konce života, spáchal nějaký další atentát, nemluvě o tom, že je nejisté, zda byl vůbec jeho pachatelem.

Nejnověji zaútočil na propuštění al-Megrahiho ze skotského vězení šéf FBI Robert Mueller. Podle něho prý bylo al-Megrahiho propuštění "výsměchem spravedlnosti" a "poskytlo útěchu teroristům po celém světě".

Mluvčí skotské vlády Muellerovu kritiku ostře odmítl: "Ministr spravedlnosti učinil správné rozhodnutí na základě platných předpisů, jasných důkazů a doporučení od vězeňské rady pro snížení trestu i správce věznice. Propuštění na základě humanitárních důvodů není součástí amerického právního systému, je ale součástí skotského právního systému. Minist MacAskill nemohl konzultovat šířeji: hovořil s americkými rodinami, americkým generálním prokurátorem, ministryní zahraničí Clintonovou a mnoha dalšími. Americké úřady daly najevo, že jsou proti propuštění al-Megrahiho z humanitárních důvodů i proti jeho převedení do věznice v Libyi, ale že dávají přednost jeho propuštění z humanitárních důvodů. Robert Mueller by si toho měl být vědom."

Britská vláda v Londýně údajně přenechala rozhodnutí o al-Megrahiho osudu zcela na skotskou vládu, jenže v neděli vyšlo najevo, že premiér Gordon Brown před šesti týdny jednal s libyjským diktátorem plukovníkem Gaddáfím o podrobnostech al-Megrahiho propuštění. Brown poslal Gaddáfímu srdečný dopis, v němž ho žádal, aby al-Megrahiho návrat do Libye nebyl nijak mediálně zdůrazňován, protože by " ceremonie s účastí vedoucích politiků rozhněvala oběti a jejich rodiny".

Byl také zveřejněn dopis od náměstka britského ministra zahraničí Ivana Lewise skotskému ministru spravedlnosti Kennymu MacAskillovi, v němž se potvrzuje, že neexistují žádné právní důvody, proč by nemělo být možné al-Megrahiho propustit.

Obavy, že by se americká vláda mohla Británii pomstít, byly rozptýleny, když britská vláda informovala, že Bílý dům v této věci britskou vládu nijak nekritizoval a veškerý svůj hněv soustřeďuje na vládu skotskou. Bývalý americký velvyslanec u OSN John Bolton požaduje kongresové slyšení ohledně toho, jak ve věci propuštění al-Megrahiho americká vláda lobbovala britskou vládu, což by mohlo dále osvětlit britské reakce.

Rozzuření řadoví Američané požadují, aby Spojené státy Skotsko ekonomicky bojkotovaly. Vznikly dvě internetové stránky, které podporují bojkot Skotska a zuřiví Američané tam debatují, jaké skotské výrobky bojkotovat, od whisky až po dovolenou na skotské vysočině.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009