Technologičtí giganti se sjednotili proti Googlu

21. 8. 2009

Amazon, Microsoft a Yahoo se rozhodly vytvořit ve spolupráci s organizací Internet Archive tzv. Open Book Alliance, koalici, která chce bojovat proti snahám organizace Google vytvořit největší světovou elektronickou knihovnu.

Tyto tři společnosti se stavějí proti právní dohodě, v jejímž rámci by se Google mohl stát hlavním zdrojem většiny knih na internetu. "Google se pokouší monopolizovat knihovní systém," konstatoval zakladatel Internet Archive Brewster Kahle.

V roce 2008 uzavřela firma Google dohodu s nakladateli a autory ve snaze dosáhnout narovnání ve dvou soudních sporech, kdy byl Google obviněn, že bez povolení digitalizuje knihy.

V rámci této dohody firma Google souhlasila, že zaplatí 125 milionů dolarů na vytvoření rejstříku autorských práv, kde se autoři a nakladatelé budou moci registrovat a budou dostávat honoráře. Autoři a nakladatelství mají dostat 70 procent z prodeje těchto knih, Google 30 procent.

Google má také dostat právo digitalizovat tzv. "knižní sirotky". To jsou díla, jejichž držitelé autorských práv jsou neznámi. Je to prý až 50 - 70 procent knih vydaných po roce 1923. Kritické připomínky k dohodě musejí být předloženy soudu do 4. září 2009.

Kritikové varují, že dohoda s firmou Google naprosto změní budoucnost knižního průmyslu a zamezí veřejnému přístupu ke kulturnímu dědictví lidstva, obsaženému v knihách. Vládne také znepokojení, že se bude od nynějška zaznamenávat, kdo co čte.

Dlouhodobým odpůrcem této dohody je nezisková organizace Internet Archive. Ta také digitalizuje knihy a už jich zdigitalizovala přes půl milionu. Všechny jsou k dispozici zadarmo.

Google se hájí, že jím navrhovaná dohoda přinese velké zisky autorům a miliony dosud nedosažitelných knih zpřístupní na internetu a v knihovnách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009