Demonstrace Stop tunelování české vědy a kultury

21. 8. 2009

tisková zpráva

V úterý 25. srpna v 16.00 se bude na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem konat demonstrace "Stop tunelování české vědy a kultury". Tuto demonstraci pořádá fórum Věda žije!, které je v současné době tvořeno především mladšími vědci z většiny ústavů AV. Úterní demonstraci organizují hlavně pracovníci krčských ústavů (MBÚ, ÚMG, FGÚ, BTÚ, ÚEM).

Celá demonstrace bude trvat asi hodinu a bude mít převážně informativní charakter. Na akci vystoupí řada známých osobností, kteří naše snahy podporují. Účast v tuto chvíli přislíbili Tomáš Halík, Jiří Kolář, Jiří Zlatuška, Stanislav Komárek, Jiřina Šiklová, Ondřej Černý a další. Zazní i vyjádření k situaci, které nám poskytli Jiří Grygar či Ivan Medek. Hlavním cílem demonstrace je informovat o problému vědy i kultury v naší zemi širokou veřejnost, která dosud o ničem neví.

Naplánujte si prosím pokusy tak, ať můžete v co největším počtu v úterý v 16 hodin před Rudolfinem podpořit ČESKOU VĚDU A KULTURU a zachování Akademie věd! Přípravě a organizaci celé akce věnovalo přibližně 10 našich kolegů veškerý čas v uplynulých 14 dnech. Získali jsme podporu mnoha významných osobností, kteří v úterý vystoupí s krátkým projevem. Teď je řada na Vás - pokud se nepodaří zaplnit Palachovo náměstí, bude to považováno za krach celé akce. Vyzývám a prosím všechny, aby se demonstrace zúčastnili, aby o ní informovali všechny své kolegy, příbuzné, známé a kamarády a vyzvali je též k účasti. Pokud se ukáže, že o vědu v této zemi nemají zájem ani sami vědci, pak o ni nebude mít zájem nikdo včetně politické reprezentace. Máte-li jakékoli kontakty na média (tisk, televize,...), dejte jim o demonstraci prosím také vědět!

Dále vás žádáme, pokuste se vytvořit za oddělení srozumitelný transparent. Obsah transparentu s námi můžete (samozřejmě nemusíte) konzultovat prostřednictvím e-mailu. Ze zkušeností našich kolegů víme, že je třeba klást velký důraz na to, aby byla akce fotogenická a zajímavá pro média. Proto prosím, aby transparenty byly co možná nejbarevnější, přičemž doporučujeme použít těchto barev: žlutá, oranžová, červená, černá.

Jakékoli dotazy směřujte na forum@vedazije.cz nebo na jednotlivé členy fóra. Pozvánku na demonstraci je možné najít např. ZDE , link přímo pro stažení pozvánky: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009