Spojené státy zuří: Skotsko propustilo Libyjce

20. 8. 2009

Abdelbaset al-Megrahi, muž odsouzený r. 2001 za atentát na letadlo Pan Am, které se 21. prosince 1988 zřítilo na skotskou vesnici Lockerbie, byl ve čtvrtek v poledne propuštěn z věznice v Greenocku a odletěl z letiště v Glasgow do Libye. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill učinil rozhodnutí al-Megrahiho propustit z humanitárních důvodů. Má terminální rakovinu prostaty. Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí toto rozhodnutí okamžitě kritizovaly: po celou dobu byly ostře proti propuštění al-Megrahiho. Ve čtvrtek večer odsoudil al-Megrahiho propuštění i Barack Obama.

Skotští činitelé se pokusili odmítnout tvrzení, že údajně došlo k tajné politické dohodě ochránit západní ropné zájmy v Libyi. Mluvčí skotské vlády konstatoval: "Máme ve Skotsku silné soudnictví a lidé si mohou být jisti, že rozhodnutí ministra spravedlnosti bylo dosaženo na základě jasných důkazů a žádných jiných faktorů."

V Británii mnoho lidí zastává velmi energicky názor, že al-Megrahiho odsouzení bylo "zpotvořením spravedlnosti" - v roce 2007 vyjádřil hlavní skotský odvolací soud vážné pochybnosti nad rozsudkem nad al-Megrahim z r. 2001 a nedávno bylo zahájeno v jeho věci odvolací řízení. To však muselo být zrušeno, měl-li mít možnost dostat milost.

Pozůstalí obětí leteckého atentátu z r. 1988 litují, že k odvolání nedošlo, protože je podle nich zapotřebí zjistit, jak to všechno bylo a proč "byl odsouzen nevinný muž". Organizace pozůstalých bude požadovat, aby zkoumání případu bylo obnoveno.

Al-Megrahi vydal prostřednictvím svých právníků prohlášení, první po prohlášení r. 2001, kdy zdůrazňoval, že je nevinen. Bylo zveřejněno hodinu poté, co jeho letadlo opustilo Glasgow.

V prohlášení označil své odsouzení za "ostudné" a zdůraznil, že jeho uvěznění bylo "strašlivou zkouškou". "Samozřejmě jsem si nesmírně oddechl, že jsem konečně opustil svou vězeňskou celu a navracím se domů do Libye. Mnoho lidí, včetně obětí těch, kdo zemřeli nad Lockerbie, jsou, vím, zklamáni, že mé odvolání muselo skončit, takže se už okolnosti kolem atentátu z Lockerbie nebudou moci vyšetřovat.

Sdílím jejich frustraci. Býval bych získal všechno a nic bych neztratil, kdyby pravda vyšla najevo - až do té doby, než u měla byla zjištěna rakovina. Těm příbuzným obětí, kteří jsou schopni mě vyslechnout, chci říci: mají i nadále mé upřímné sympatie za neuvěřitelné ztráty, které utrpěli.

Těm, kteří mi přejí zlo, to nechci vracet."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.8. 2009