AMERIKA:

Klíčem k úspěšné reformě je snížení nákladů na zdravotnictví

20. 8. 2009

Proč stojí neúplný státní zdravotnický systém v USA skoro 7000 dolarů ročně na jednoho obyvatele, zatímco každá jiná rozvinutá země dokáže financovat kompletní zdravotnický systém pro všechny občany jen za polovinu té ceny? ptá se v deníku Financial Times Mort Zuckerman, editor časopisu US News and World Report a pokračuje:

Téměř všichni experti souhlasí, že příčinou nezastavitelné inflace nákladů v americkém zdravotnictví je skutečnost, že se platí za jednotlivé zdravotnické úkony.

Každá návštěva u lékaře, každý test, každá prohlídka znamená pro zdravotníka peníze plynoucí mu do banky, takže je systém nastaven tak, aby lékař dělal těch testů a prohlídek co nejvíc. Američtí lékaři mají ve zvyku objednávat u téhož pacienta několikeré testy pořád.

Množství prováděných zdravotnických úkonů nemá vůbec žádnou vazbu na kvalitu lékařské péče. Nedávno vyšla v New York Times studie 10 amerických regionů, které vydávají o 16 procent méně peněz, než je celonárodní průměr, na pacienty v rámci systému Medicare, ale jejich kvalitativní výsledky jsou nadprůměrné. Kdyby to tak bylo všude, krize amerického zdravotnictví by byla vyřešena.

Tato krize je reálná. Když vidíme zoufalé scény jako v Inglewoodu v Kalifornii, kde čekaly tisíce lidí celý den na zubařské zákroky zadarmo, oční prohlídky, očkování a další lékařskou pomoc, chceme dosáhnout toho, aby měli všichni občané adekvátní pojištění. Jenže současný systém způsobí, že zdravotnictví už nebude stát jen pětinu národního rozpočtu, ale třetinu, a budou muset stoupnout daně.

Potřebujeme jiný systém. Potřebujeme konkrétní návrhy jak zavést finanční efektivitu. Proč dokáže 74 regionů poskytovat kvalitnější zdravotní péči za nižší ceny? Náklad na Floridě jsou například téměř dvojnásobné než v Minnesotě, a výsledky jsou stejné.

Nemůžeme poskytovat všechny procedury v rámci modelu, kde se platí za úkony. Musíme vyzkoušet modely, kde se lékařům platí za kvalitativní výsledky. Musíme zavést audit, který bude hodnotit efektivitu zdravotnictví. Musíme přimět pacienty, aby se finančně podíleli na nákladných doplňujících zdravotních testech, které nejsou stoprocentně nutné i na dodatečných nikoliv nezbytných chirurgických zákrocích, chudí samozřejmě musejí být od těchto plateb osvobozeni.

Nejprve musíme změnit strukturu zdravotnictví a teprve pak jej rozšiřovat. Priority musejí být změněny. Na prvním místě musí být zvládnutí nákladů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.8. 2009