Američtí Republikáni, náboženství a triumf nerozumu

20. 8. 2009

Tendence prostě popírat nepříjemná fakta a vymyslet si namísto toho fantazii není nová, jen se zintenzivnila. Za Bushe se to dělo pořád. Když bylo jasné, že Saddam Husajn nemá žádné zbraně hromadného ničení, americká pravice prostě tvrdila, že je nechal odvézt do Sýrie. Když bylo prokázáno nade vší pochybnost, že člověk způsobuje globální oteplování, začali tvrdit, "že je to největší hoax v lidské historii" a že všichni světoví klimatologové jsou "lháři". Americká média to pak prezentují jako názory "dvou soupeřících stran" - jako kdyby měla od obou stran před sebou důkazy.

Za posledního tři čtvrtě roku, co byl zvolen Barack Obama, se v Americe stalo něco podivného, píše v deníku Independent Johann Hari. Nejlépe to shrnul komik Bill Maher: "Demokraté se přesunuli doprava a Republikáni se přesunuli do blázince."

To, že byl Barack Obama - černoch s protikonzervativními názory - zvolen americkým prezidentem, vážně narušilo názor tvrdé americké pravice na jejich zemi. Oni věří, že Spojené státy jsou bělošským, pravicovým národem a že všichni Američané jsou jako Sarah Palinová.

Když tento názor odmítla v loňských prezidentských volbách drtivá většina Američanů, američtí pravičáci byli zmateni. Tohle se přece nemohlo stát - a začali popírat realitu.

Od Obamova vítězství skáče americká pravice freneticky od jedné fantazie k druhé, jako osoby, které jsou obětí duševního selhání. Začalo to, když tvrdili, že je Obama tajným muslimem a zároveň členem černošské nacionalistické církve, která nenávidí bělochy. Pak, když se ukázalo, že tyto argumenty jsou zcela nesmyslné, začali tvrdit, že se Obama narodil v Keni a tajně byl jako dítě propašován do Spojených států. Že se havajské úřady spikly a vydaly mu falešný americký rodný list.

To nejsou okrajové jevy: průzkum veřejného mínění v USA zjistil, že většina Republikánů a Jižanů si myslí, že se Obama nenarodil v USA, anebo si tím nejsou jista. Stále větší počet republikánských senátorů zdůrazňuje se zdviženým prstem, že Obama "musí odpovědět na závažné otázky". Důkazy jim prostě nestačí - že byl předložen jeho americký rodný list, že jsou známy fotografie jeho matky v posledním stadiu těhotenství na Havaji, že oznámení o jeho narození vyšlo v místních havajských novinách.

Tento trend letos v létě dosáhl vrcholu tvrzením Sarah Palinové, že Obama chce založit "panely smrti" a poslat staré lidi a invalidy na smrt. Ano, Sarah Palinová zcela vážně tvrdí, že Obama chce usmrtit jeji dítě.

Člověk musí obdivovat drzost pravice. Spojené státy jsou jedinou průmyslovou zemí světa, která neposkytuje regulérní zdravotní péči všem svým občanům. 50 milionů lidí si nemůže platit zdravotní pojištění. Z toho důvodu v USA každoročně umírá zbytečně 18 000 osob, protože nemají přístup k lékařské péči. To je ekvivalent šesti útoků z 11. září ročně, každý rok, pořád dál. A Republikáni nyní obvinili Demokraty, že se toto umírání snaží zastavit, že rozšířením zdravotní péče se stávají "vrahy" - a úspěšně se jim podařilo dostat Demokraty do ofenzívy.

Intenzivně hysterická tvrzení jsou nyní tak vzdálená realitě, že často vypadají jako černý humor. Pravicový americký časopis US Investor's Daily napsal, že kdyby byl vědec-invalida Stephen Hawking Angličan, britské "socialistické" zdravotnictví by ho hned po narození nechalo umřít. Hawking si zdvořile odkašlal a řekl, že JE Angličan a - že "bez britského státního zdravotnictví bych nebyl naživu".

Tato tendence prostě popírat nepříjemná fakta a vymyslet si namísto toho fantazii není nová, jen se zintenzivnila. Za Bushe se to dělo pořád. Když bylo jasné, že Saddam Husajn nemá žádné zbraně hromadného ničení, americká pravice prostě tvrdila, že je nechal odvézt do Sýrie. Když bylo prokázáno nade vší pochybnost, že člověk způsobuje globální oteplování, začali tvrdit, "že je to největší hoax v lidské historii" a že všichni světoví klimatologové jsou "lháři". Americká média to pak prezentují jako názory "dvou soupeřících stran" - jako kdyby měla od obou stran před sebou důkazy.

Je to škoda, protože jsou určité oblasti, kde by konzervativní filosofie - když nám připomíná, že velikášské lidské projekty mají své limity a radí opatrnost - mohla být užitečným korektivem. Jenže tito "konzervativci" vytvářejí jen hysterickou fantazii, která slouží jako nástroj pro prosazování hrubých hospodářských zájmů a primitivních předsudků.

Pro mnoho lidí na vrcholu Republikánské strany je to jen cynická manipulace. Podle Bushových poradců se George Bush a jeho nejvlivnější poradce Karl Rove posmívali republikánským evangelikálům a měli je za šílence. Ale obyčejný Republikán v tohle všechno věří. Ti lidé jsou zpitomělí, aby jednali proti vlastním zájmům v důsledku falešných strachů a vymyšlených démonů. Minulý týden na jedné schůzi se jeden Republikán protestující proti Obamově zdravotnické reformě začal prát a byl zraněn. Pak si stěžoval, že nemá zdravotní pojištění. To není k smíchu, to je k pláči.

Jak se dokáží vycvičit být tak imunní vůči realitě? Začíná to zřejmě náboženstvím. Od útlého věku je všichni učí, že je správné "mít víru". Což je přesvědčení, které nelze podložit důkazy. Člověk nemá "víru", že existuje Austrálie, nebo že oheň hoří: spoléhá v těchto věcech na důkazy. "Víru" potřebujete jen tehdy, když chcete věřit v nepravdu nebo v něco nedokazatelného. Myšlení založené na víře kontaminuje racionální uvažování.

Obama zatím na tento útok nerozumu nereagoval dobře. Snaží se jednat smířlivě vůči ekonomickým zájmům zdravotnické elity a o fanatické hysterii, kterou vyvolávají, vtipkuje. Ostudně ujistil farmaceutické společnosti, že rozšířený zdravotní systém nepoužije moc vlády jako nákupčího, aby je donutil prodávat léky levněji. Na veřejnosti se suše vyjádřil, že "vaši babičku neplánuju zabít". Namísto aby se proti těmto tvrdým ekonomickým zájmům a bizarním fantaziím postavil agresivně, snaží se je chlácholit.

Ale tento druh mánie se nedá kooptovat. Ten se dá jen rázně odmítnout. Někdy máte v politice nepřátele a ti musejí být demokraticky poraženi. Politický systém nemůže být rozmlžen potřebou uspokojovat nejšílenější voliče či nejchamtivější volební okrsky.

Zní to možná divně, ale Republikánská strana se proměňuje v bizarní kult, který věří, že Obama zabíjí nemluvňata a připravuje spiknutí na vraždění amerických babiček. Pozor na ně!

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.8. 2009