Vysoký nárůst úmrtí na infekce ze špíny v britských nemocnicích

17. 8. 2009

Za posledních pět let zemřelo v Anglii a ve Walesu více než 30 000 pacientů poté, co onemocněli nemocničními infekcemi na MRSA (methycillin-resistant staphyloccocus aureus) a Clostridium difficile. Vyplývá to z britských oficiálních statistik.

Opoziční politikové kritizují vládu, že dovolila "děsivý počet mrtvých" v důsledku své pomalé reakce na rostoucí míru infekcí v britských nemocnicích.

Infekce se poprvé rozšířily do britských nemocnic za vlády Margaret Thatcherové, avšak pak bylo dovoleno, aby situace "eskalovala a vymkla se z rukou," uvedl Norman Lamb, liberálně demokratický mluvčí pro zdravotnické otázky. Vlády usilovaly o snížení čekacích lhůt na operace a o zefektivnění nemocnic, a nesoustředily se přitom na vynucování nutných hygienických norem, dodal.

Odborníci na nemocniční infekce opakovaně varují, že počet úmrtí na ně je zřejmě ve skutečnosti ještě daleko vyšší, protože lékaři neradi uvádějí na úmrtních listech, že pacient zemřel v důsledku špíny v nemocnici, tak si vymýšlejí falešné příčiny smrti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.8. 2009