Afghánistán schválil "barbarský" zákon, jímž omezil práva žen

14. 8. 2009

Manželé mají právo odepřít manželkám potraviny, pokud nebudou plnit jejich sexuální požadavky

Afghánistán tiše schválil zákon, který dovoluje mužům šiitského vyznání odepřít manželkám potraviny a živobytí, pokud odmítnout plnit jejich sexuální požadavky. Zákon byl schválen navzdory mezinárodnímu rozhořčení nad jeho raným návrhem a navzdory tomu, že prezident Hamid Karzai přislíbil ho přepracovat.

Nová konečná verze tohoto zákona také poskytuje rodičovská práva nad dětmi exkluzivně otcům a dědečkům v rodině a vyžaduje, aby manželky získávaly povolení od manželů, pokud chtějí pracovat.

"Tento zákon v podstatě dovoluje sexuálním násilníkům, aby se vyhnuli stíhání tím, že násilník platí odškodné dívce, která byla zraněna, když ji znásilnil," konstatovala charitativní americká organizace Human Rights Watch.

V dubnu letošního roku se americký prezident Barack Obama a britský premiér Gordon Brown přidali k mezinárodním kritikům Afghánistánu, když deník Guardian informoval, že Afghánistán připravuje zákon legalizující znásilnění v rámci manželského svazku.

I když Kharzai určité formulace změnil, aktivisté poukazují na to, že nová verze zákona stále ještě obsahuje represivní klauzule a je v rozporu s afghánskou ústavu a mezinárodními smlouvami, které Afghánistán podepsal.

V zákoně jsou formulace, jako je tato:

"Tamkeen je připravenost manželky podrobit se rozumnému sexuálnímu potěšení jejího manžela, a její zákaz vycházet z domu, s výjimkou mimořádných okolností, bez manželova svolení. Pokud manželka neplní výše uvedená ustanovení, je považována za neposlušnou."

Zákon prosadil ortodoxní šiitský duchovní ajatolláh Mohseni. Karzai se velmi uchází o podporu těchto minoritních duch

ovních zejména před volbami, které se mají konat příští čtvrtek a jejichž výsledek je nejistý. Human Rights Watch požaduje, aby všichni kandidáti v afghánských volbách tento zákon odmítli. Obviňuje Karzaie, že "uzavřel neuvěřitelnou dohodu a za podporu fundamentalistů ve volbách 20. srpna prodal afghánské ženy. Takovéto barbarské zákony měly skončit se svržením Talibanu r. 2001, avšak Karzai je obnovil a oficiálně je schválil."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009