Mají ženy zakázáno dívat se na muže jako na sexuální objekt?

14. 8. 2009

V Británii letos začal vycházet časopis Filament, který se snaží publikovat erotické fotografie mužů pro ženy. Zjistilo se, že to není v dnešní společnosti vůbec jednoduché.

První číslo časopisu obsahuje tři soubory fotografií mužů, žádný z nichž si před fotografováním nesundal kalhoty. Někteří pozorovatelé zpochybňovali, zda ženy budou kupovat časopis s erotickými fotografiemi mužů. Ukázalo se, že se mýlili. Nejenže ženy časopis začaly kupovat, ale začaly požadovat eroticky explicitnější fotografie.

To časopisu Filament vyvolalo problém: v naší kultuře se dosud normálně nepublikují fotografie mužů s erekcí. Dosavadní "pornografické" časopisy pro ženy komerčně selhaly právě proto, že se neodvážily toto tabu narušit.

Filament v reakci na požadavky čtenářek plánoval zahrnout sérii fotografií mužů s erekcí ve svém druhém, zářijovém čísle. V Británii není porušením zákona tisknout fotografie mužů s erekcí, ale Zákon o obscénních publikacích je v této věci, jak je nechvalně známo, velmi mlhavý. Časopis Filament se poradil s právníky a rozhodl se fotografie mužů s erekcí otisknout. Jeho tiskárna však časopis odmítla vyrobit s tím, že se obává námitek od ženských náboženských organizací. Filament jako začínající podnik si nemůže dovolit platit víc za svobodomyslnější tiskárnu.

Druhou vážnou překážkou časopisu Filament jsou distributoři. Velký počet distribučních společností odmítl distribuovat časopis pro ženy, který má na titulní straně fotografii muže. Vzhledem k tomu, že v každém obchodě s časopisy naleznete desítky časopisů pro muže, na jejichž titulních stranách jsou fotografie polonahých nebo nahých žen, problémy, které má časopis Filament prozrazují hluboce zakořeněný sexismus: Muži mají právo dívat se na nahé ženy, ale ženy nemají právo dívat se na muže.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009