Chavez a jeho náboženští stoupenci

14. 8. 2009 / Fabiano Golgo

Vzhledem k tomu, že pocházím z největší katolické země na světě, ale z ateistické rodiny, můj otec mě vždycky varoval, než jsem začal chodit do jezuitské školy: O náboženství nikdy nediskutuj. Nedávno jsem se ho zeptal, proč mě nikdy nevaroval, abych neriskoval kritiku tehdejší brazilské vojenské diktatury. Odpověděl mi, že generálové byli drsní, ale používali logiku, což fotbaloví fanoušci a náboženští fanatikové nedělají. Ideologie je velmi podobná náboženství, protože jakmile někdo začne hluboce věřit nějaké ideologie, je velmi obtížné ukázat, jaké má chyby.

Karel Dolejší mě v podstatě žádá, abych ignoroval Chavezova slova a četl skrze ně. Píše, že se svým vzděláním bych měl být schopný lepší analýzy. No, nikdo mě nikdy nenaučil číst, co si lidé vskrytu myslí, i když, jako novinář, se mohu pokusit určité věci předpovědět. To ale neznamená, že nemusím brát Chavezovy hrozby v tomtéž kontextu, v jakém ho bere Karel Dolejší.

Protože Karel Dolejší používá logiky, vypočítal si, že Venezuela by neměla z vojenského hlediska vůči Kolumbii vůbec žádnou šanci. To by tedy mělo znamenat, že Chavez řve jen z interních domácích politických důvodů.

S tím bych mohl souhlasit, kdybych neznal typické machistické jihoamerické muže. Sám jsem se stal známým mezi svými podřízenými i zaměstnavateli, že neuvažuju předem o svých šancích na vítězství, než zaútočím na někoho silnějšího. Naše kultura si cení odvahy, a tak většina z nás, jihoamerických mužů, vyhledává situace, v nichž můžeme ukázat, že proti vší pravděpodobnosti a logice hrdinsky bojujeme, pokud je to ta "správná věc".

Zatímco Češi byli sdostatek inteligentní na to, aby si vypočítali, že neměli jedinou šanci porazit Hitlerovu armádu, Poláci takoví nebyli. V Polsko zemřely asi 3 miliony lidí, kteří obětovali své životy ve válce proti Němcům, ale přesto prohráli a neurčovali svými obětmi a svým úsilím vyústění druhé světové války. Češi počkali, až se Němci začnou stahovat, a začali střílet, až když už byli Němci na odchodu. Takže Chavez nepoužívá nutně onoho "selského rozumu", který má Karel Dolejší.

Jsem opravdu přesvědčen, že Chavez vyvolá v Jižní Americe před ukončením svého funkčního období nějaký konflikt. Mimo jiné i proto, že potřebuje, aby jeho funkční období neskončilo. Uprostřed války by mohl zůstat u moci. Také jsem zcela přesvědčen, že potřebuje odlákat pozornost obyvatelstva od jejich hospodářských problémů.

To, co se stane Chavezovi, se děje všem velkým vůdcům, kteří přicházejí s obrovskými sliby revolučních změn. I Barack Obama přišel o svou obrovskou popularitu, protože je lehké zamilovat se do příslibů, ale když člověku dojde, jaká je realita... Chavez se svou bolívarskou revolucí chvástá už déle než desetiletí, ale chudým se dostalo jen zdravotní péče a vzdělání zadarmo (tatáž formule jako na Kubě). Nedostalo se jim takové pomoci, aby se mohli osvobodit z chudoby. Dát chudému rybu neřeší nic, skutečným řešením je naučit ho rybařit. Ale to základní vzdělání, které Chavez chudým lidem nabízí, jim neotevírá místa na pracovním trhu. Dál tito lidé jen uklízejí a stavějí domy pro bohaté, pokud vůbec mají štěstí a najdou zaměstnání.

Chavez válku nejenom chce, ale potřebuje ji. Kdyby používal logiky Karla Dolejšího, Ameriku by nezastrašoval, protože přece nemá vůči ní šanci. Takže si Chavez jen hraje? Pokud ano, pak je to dalším důvodem, proč ho kritizovat, protože jako prezident by měl dělat jiné věci než se neodpovědným způsobem vytahovat v mezinárodní aréně nebo pro vnitřní domácí politické cíle. Chavez je prostě hlučný a dogmatický jako Lech Kaczyński.

Za posledních několik týdnů jsme byli svědky toho, že velmi těsná Chavezova spojenkyně, fundamentalistická komunistka jménem Lina Ron, napadla s 30 provládními ozbrojenci na motorkách úřadovny televize Globovisión, odpálila tam kanistry se slzným plynem a zranila policejního agenta z Caracasu a dva zaměstnance té televize. Útočníci měli rudé barety a transparenty UPV. Osm dní předtím, než Lina Ron zaútočila na hlavní televizní stanici, seděla u Chavezova stolu. Proč na televizi zaútočila? Protože kritizuje prezidenta.

Chavez posléze ten útok odsoudil, ale jak ho může člověk brát vážně, když o několik dní předtím zlikvidoval na základě byrokratických výmluv 34 rozhlasových stanic? Jeho stoupenci nás přesvědčují, že to, že tyto stanice nevysílaly jeho ideologii, je jen náhoda. Loni Chavez projevil své diktátorské způsoby tím, že zlikvidoval druhou nejvýznamnější komerční televizní stanici.

Tvrdit, že Chavez dělá všechno podle zákona, je vtip, protože ty zákony vytváří jednokomorový parlament, v němž zasedají jen 4 opoziční poslanci. Rozdíl mezi jeho režimem a oním režimem, který udržoval Československo po dobu 41 chudé a izolované, je jen v nuancích. Chavez krade postupně venezuelským občanům jejich svobody. Je to fraška, nikoliv demokracie, podobně jako v Bělorusku. Bez svobodných médií nemůže existovat slušná demokracie. Chavez, podobně jako všichni lidé, kteří mají mozek diktátora, chce potlačit veškerou kritiku. Jeho loutkový parlament mu poskytuje auru demokracie, která by bližším pohledu selhává.

Josef Mikovec reagoval na můj článek tvrzením, že Brazílie údajně také uvažuje o zákonu, který by schválil třetí volební období pro prezidenta -- nemá pravdu. To, že něco takového navrhl jediný poslanec, neznamená nic, zejména proto, že tuto otázku okamžitě zlikvidoval prezident Lula, který opakovaně zdůrazňuje, že s tím nesouhlasí. Poukazuje na to, že změna prezidentů je nutná, má-li demokracie fungovat. Tento návrh byl odmítnut a zesměšněn.

A pokud Mikovec tvrdí, že Chavez je ve skutečnosti inteligentní, a brání jeho projevy, jediné, co k tomu mohu říci, je, že možná potřebuje trochu víc lekcí španělštiny. Pro ty, kdo nerozumí španělsky, ale rozumějí anglicky, zde uvádím několik odkazů na ukázky, jak Chavez mluví. Pokud si povšimnete, že podobnost s někdejšími projevy Miroslava Štěpána není náhodná, je to pravda. Osobně si myslím, že Milouš Jakeš se vyjadřoval logičtěji. Jen se přesvědčte sami.

V tomto prvním videu říká Chavez, mezi jinými perlami, že listy stromu koka nejsou kokain. Jako kdyby se listy koky z Bolívie a Kolumbie používaly jen na čaj. Je to, jako kdyby se afghánský prezident pokoušel nás přesvědčit, že mák, který se pěstuje v jeho zemi, je výlučně na makové koláče. Chavez také tvrdí, že FARC není teroristická organizace:

Tady je ukázka z jeho každotýdenního pořadu Alo, Presidente, jakéhosi Volejte řediteli, kde se Chavez vyjadřuje ke všemu, jestli je golf správný sport pro Venezuelu, anebo kolik soli by se mělo dávat do chleba:

Tady Chavez křičí na veřejném náměstí na kolumbijského velvyslance. Říká, že je to Yankej, plný hoven:

Pokud je tohle takový vůdce, jakého chtějí levičáci a lidé, kteří jsou proti Americe, pak s tím mohu těžko něco dělat, kromě toho, že ho ukážu více zblízka, aby jeho záporné vlastnosti byly jasnější těm, kdo nesledují jeho vystoupení, ale vytvářejí si názory podle útržků zpráv, které se dostanou do evropských médií.

A co se týče Karla Dolejšího, který píše, že Obama a pučisté z Hondurasu jsou spojenci, tady je video, kde "nový" (nelegitimní) ministr zahraničí Hondurasu říká, že americky prezident je "stupidní negr":

Takový socialismus, jaký chce Chavez, nefunguje nikde a mnoho lidí svědčilo o tom, že jen potlačuje svobodu a tvůrčí schopnosti lidí. Ekonomicky není realistický a administrativně to jen vytváří vládu nové třídy bohatců, kteří se stávají elitou v důsledku ideologie, nikoliv svých schopností či talentu. Proč by měla být Venezuela výjimkou?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009