Budoucí poslanci rozhodnou o radaru, my rozhodneme o budoucích poslancích

14. 8. 2009

Dopis Iniciativy Ne základnám přátelům v protiradarovém hnutí

Milí přátelé v protiradarovém hnutí,

první polovinu léta máme za sebou. Snad od nás nebude příliš troufalé, když Vám na úvod našeho dopisu jménem všech našich sympatizantů a občanů ČR poděkujeme za dosavadní aktivitu, která významně napomohla a nadále pomáhá zabránit realizaci projektu výstavby radarové základny USA na českém území. Poslední průzkumy seriózní agentury CVVM znovu potvrdily, že výrazná většina obyvatel je stále proti přítomnosti cizí vojenské základny a ještě větší počet lidí žádá referendum.

Skutečností nicméně zůstává, že Obamova administrativa ani ekonomická krize radaru vaz nezlomily. Vlivní čeští politici stále tvrdě lobbují za jeho instalaci.

Jasným důkazem je nedávný dopis bývalého prezidenta Havla, který spolupodepsali Alexander Vondra (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). Oba dva se v bývalé Topolánkově vládě vehementně zasazovali o vybudování americké vojenské základny a nade vší pochybnost tak budou činit i vbudoucnu, pokud se jim podaří udržet se u moci.

Letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR tak určí další osud radaru. Ratifikace smluv již proběhla v Senátu, a to právě díky převaze pro-radarových stran (ODS, KDU-ČSL, SZ). Nyní stojí proces schvalování před Sněmovnou, která ho může dokončit či definitivně zastavit tím, že se smlouvami nevysloví souhlas.

Jakkoli nepodceňujeme občanský tlak "zdola" (konec konců jsme jeho součástí), musíme současně upozornit, že v podmínkách dnes existující "zastupitelské" demokracie proběhne konečný souboj o radar v dolní komoře. Našim "volebním heslem" budiž tedy prosté, ale důležité konstatování: BUDOUCÍ POSLANCI ROZHODNOU O RADARU, MY ROZHODNEME O BUDOUCÍCH POSLANCÍCH.

Pro mnohé z nás je spojování občanského aktivismu a "vysoké politiky" velmi citlivé téma. Nikdy jsme nebyli a nejsme prodlouženou rukou té či oné politické strany. Jsme však přesvědčeni, že je mimořádně důležité v podzimních volbách nepodpořit ty strany, které radar prosazovaly, i kdyby se nyní tvářily "polepšeně". Stejně tak je naše pozornost a snaha upřena k požadavku na referendum o radaru, respektive slib schválení ústavního zákona o všeobecném referendu.

Nijak tím nerezignujeme na aktivitu zdola. Právě naopak -do voleb chystáme několik velkých akcí. Chceme tak udělat maximum pro to, abychom jako aktivisté náležející do jednoho hnutí společně přispěli k zasloužené porážce proradarových stran. Zároveň jsme jako Iniciativa připraveni konfrontovat všechny politiky, kteří by se případně po vyhraných volbách zpronevěřili svým původním slibům.

Kromě účasti ve volbách a určitého protestního hlasování Vás chceme vyzvat k obecnému znovuoživení tématu radaru ve Vašem okolí. Ku pomoci Vám mohou být materiály Iniciativy Ne základnám i naše zkušenosti. Rádi se s Vámi setkáme, ať už k poradě nad celkovou situací, či ke konkrétním akcím. Budeme se těšit na Vaši odpověď.

Vaše,

Iniciativa Ne základnám,

v zastoupení tiskových mluvčí Jana Májíčka a Jany Glivické

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009