Čína varovala před budováním protiraketové obrany

13. 8. 2009

KD│ Čína včera na konferenci o odzbrojení v Ženevě varovala před rostoucím nebezpečím zbrojení v kosmu a vyzvala všechny země, aby upustily od rozmisťování protiraketové obrany, která může podkopat systém mezinárodní bezpečnosti. Informovala o tom agentura AFP. "Praxe usilování o absolutní strategickou výhodu by měla být opuštěna," řekl ministr zahraničí Jang Ťie-čch'. "Země by neměly vyvíjet systémy protiraketové obrany, které podrývají globální strategickou bezpečnost, ani rozmisťovat zbraně ve vesmíru," dodal.

Americký prezident Barack Obama provádí revizi plánovaného protiraketového deštníku prosazovaného jeho předchůdcem. Systém zůstává zdrojem napětí v americko-ruských vztazích. Velitel ruského letectva v pondělí v Moskvě oznámil, že Moskva vyvíjí nové rakety určené proti zbraňovým systémům ve vesmíru, které mohou USA brzy začít rozmisťovat. Také podle čínského ministra je ze strategického hlediska velmi důležité zabránit zbrojení ve vesmíru. Rusko i Čína společně navrhly novou mezinárodní smlouvu zakazující kosmické zbrojení, ale tato myšlenka byla Spojenými státy odmítnuta. Právě zmíněné téma vedlo k opětnému oživení ženevské konference po více než dekádě stagnace.

Jang Ťie-čch' se přihlásil k odpovědnosti Číny za dohled nad šířením jaderné technologie ve světě a nad odzbrojením, podpořil myšlenku posílení vídeňské Mezinárodní agentury pro atomovou energii a úsilí o zastavení šíření jaderných zbraní; zároveň se přihlásil k mírovému řešení severokorejské i íránské otázky a podpořil ruský návrh na mezinárodní systém hospodaření s jaderným palivem. Podle čínského ministra nyní existují bezprecedentní příležitosti pro mezinárodní odzbrojení a Čína se sama chystá zrychlit ratifikaci Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek. ČLR je vedle USA jedinou tradiční jadernou mocností, která smlouvu dosud neratifikovala.

Barack Obama v dubnu signalizoval, že podpoří americkou ratifikaci smlouvy a reviduje tak postoj Bushovy administrativy. Dalšími zeměmi, kde byla ratifikace odložena, jsou Egypt, Indonésie, Írán a Izrael. Smlouvu nepodepsaly jaderné státy Indie, Pákistán a KLDR.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.8. 2009