Podle amerických zpravodajských služeb potrvá Íránu vývoj jaderné bomby přinejmenším čtyři roky

11. 8. 2009

KD│ Írán nebude do roku 2013 schopen vyrábět vysoce obohacený uran a ještě se nerozhodl vyrobit jadernou zbraň, s odvoláním na americké zpravodajské zdroje a agenturu JTA uvedl deník Forward. Zmíněné hodnocení zřejmě vzniklo v dubnu v rámci Ředitelství národních bezpečnostních služeb. Šéf úřadu Dennis Blair byl o analýzu požádán Kongresem a výsledný dokument byl nedávno deklasifikován na základě žádosti organizace Federation of American Scientists.

Podle Blaira Írán v letech 2007-2008 udělal významný pokrok díky instalování a provozu centrifug, avšak kapacita pro obohacování uranu na úroveň nutnou k výrobě jaderné zbraně bude dosažena teprve v roce 2013. Podle analýzy je také nepravděpodobné, že by se Írán pokusil o výrobu takového jaderného materiálu, přinejmenším dokud trvá tlak mezinárodního společenství.

Írán zůstává hrozbou pro regionální stabilitu kvůli podpoře protiizraelských uskupení jako jsou Hizballáh nebo Hamás, uvedl Blair. Obě tato uskupení však pravděpodobně v nejbližší době neobnoví útoky na židovský stát, neboť by to ohrozilo jejich podporu mezi obyvatelstvem. Hizballáh nicméně zůstává "technicky nejschopnější teroristickou skupinou na světě", a pokud by USA ohrožovaly jeho přežití, členy vedení, infrastrukturu či Írán, zaútočil by na americké zájmy.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009