Karel Schwazenberg, tvář nové Kalouskovy strany TOP09

Jan Keller: Překročí TOP sto procent?

8. 8. 2009 / Jan Keller

Těsně předtím, než se lidé rozjeli na dovolenou, přinesly dvě naše nezávislé agentury překvapivé výsledky ohledně preferencí Kalouskovy nejnovější politické strany. Bylo to snad vůbec poprvé v dějinách, kdy byla tak značná pozornost věnována straně, která zatím ještě ani pořádně nevznikla, o jejímž programu nebylo prakticky nic známo a jejíž kandidáti do voleb -- s výjimkou Karla Schwarzenberga -- nebyli ještě veřejnosti známi. Přesto obě agentury zjistily, že se jedná o stranu mimořádně populární. Podle prvého z průzkumu by volbu TOP 09 nevylučovalo 39 procent lidí, tedy vyšší procento voličů, než kolik jich odevzdává své hlasy ODS či sociální demokracii. Lidé odpovídali na zcela korektní otázku, a sice, zda by straně ve volbách odevzdali svůj hlas. Měli přitom pět možností: určitě ano (3%), spíše ano (9%), možná (27%), spíše ne (33%) a určitě ne (28%). Jak vidno, výsledek dává 100% , takže vše vypadá nanejvýš přesvědčivě.

Problém je v tom, že respondenti neměli možnost zaškrtnout odpověď: "Nevím, nepřemýšlel jsem o tom". Stačilo pak sečíst první tři výsledky, aby vznikl dojem, že pro stranu vyslovilo sympatie zázračných 39% voličů. Celá finta pochopitelně spočívá v tom, že prostřední odpověď ("možná") ve skutečnosti nahrazuje ono "nevím". Příslušných 27% dotazovaných však bylo zahrnuto mezi latentní stoupence strany. To pak preference Kalouskovi naskakují jedna radost.

Druhý výzkum, realizovaný o necelý týden později, šel na věc neméně rafinovaně. Dotazovaní se měli vyjádřit k otázce, zda strana ve volbách může uspět. Výsledkem byl palcový titulek: 44% věří v úspěch TOP 09. Čtenář by z toho mohl usoudit, že strana si během pouhých pěti dnů polepšila o plných pět procent. Ve skutečnosti je to zase tak trochu jinak. Aby měl výzkum vůbec nějakou vypovídací hodnotu, musela by následovat otázka: "Proč si vlastně myslíte, že TOP 09 ve volbách uspěje?" Nelze vyloučit, že velká část z oněch 44% dotazovaných by odpověděla velice prostě: "Vlastně ani nevím a je mi to docela jedno. Já je v žádném případě volit nebudu". Další dotazovaní by třeba odpověděli: "Protože voliči jsou tímto směrem masírováni celé čtyři měsíce před volbami." A kdo ví, kolik by jich odpovědělo: "Top 09 uspěje, protože ti nahoře vědí, kam nasypat peníze."

Nad možnými odpověďmi se můžeme jen dohadovat. Skutečností zůstává, že výrok "věřím v úspěch TOP ve volbách" rozhodně není totéž jako výrok "přeji si úspěch TOP ve volbách".

Nyní je období dovolených, proto nás nikdo nebude obšťastňovat podobně exaktními výzkumy veřejného mínění. Ty nastoupí zase až několik málo týdnů před volbami a nepochybně budou formulovány tak, aby přinesly Kalouskově straně ještě vyšší a příznivější skóre. Nemělo by nás ani v nejmenším překvapit, pokud přesáhne sto procent.

Publikováno v Literárních novinách

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.8. 2009