Čtení novin u Luhačovické přehrady

5. 8. 2009 / Miloslav Štěrba

Pohled na sinicemi zaplněnou přehradní nádrž v Luhačovicích má své neopakovatelné kouzlo. Vaše děti se opět nemohou naučit plavat.... alespoň se neutopí. Rozpočet rodiny pobytem u takto zaneřáděné vody nestrádá. Představte si ty nesnesitelně výmluvné pohledy, sotva dítka pohlédnou na stánek zmrzlináře někde v cizině. Tu hrůzu, že vás vítr zavane třeba do Toskánska. Jako se přihodilo bývalému premiérovi.

Už jen ta vila na skále, která sice není k pronájmu, ale Mirek Topolánek dokáže nemožné, a jeho synové se budou po ránu koukat na záliv právě z terasy luxusní rezidence v Monte Argentariu. Nějakých 3 300 eur za pronájem vily je směšná částka pro kdejakého politika.

Jachty v přístavu Porto San Stefano s českou vlajkou doslova čekají na české posádky. Pronajímá je přítel uprchlého Radovana Krejčíře. Lobbistovi ČEZ Johanesovi půjčil jachtu zdarma, dá se předpokládat, že zdarma budou plout po Tyrhénském moři i Topolánkovi. Co kdyby nějaký novinář chtěl vyčmuchat, kolik že stojí pronájem jachty v Toskánsku? Jenže Mirek snad o této vstřícnosti kumpána Krejčíře nic neví, když informuje novináře, že nájem za jachtu nepřesáhne 30 000 tisíc korun, a zaplatí nepatrnou částku při vyúčtování dovolené. Jen aby se nám Mirek nezadlužil! Ve své vlasti hlásá nežít na dluh.

Naši milí novináři nás zcela opomněli informovat, jaké vlastně duly větry v Tyrhénském moři. Zda se plavba odehrávala v ranní bríze, zda milenecký pár nepřipeklo žhavé jižní slunce. To čtenáře zajímá. Jenže čeští slídilové se spřáhli s vysloužilým zpravodajským generálem Karlem Randákem a nechutně, jakoby v souzvuku s místními papparazzi, hledají téma pro okurkovou sezónu. Ještě že se z jejich hledáčku vytratil bývalý ministr Aleš Řebíček, který si za těžce vydělaných 126 miliónů koupil v italském Špindlerově Mlýně – vtipný to název pro Monte Argentario z úst Mirka Topolánka - „rozlehlou vilu“.

Až Mirka Topolánka potkáte, kterak putuje na bicyklu Jižní Moravou, v potu tváře napříč vinicemi, nabídněte mu sklenici čisté pramenité vody. U nás doma na Moravě nejsme nepřející, hosty vítáme s otevřenou náručí a o naší upřímnosti není třeba pochybovat. A zejména k nám nechoďte, jestliže vás popadne amok závisti. Každému přejme co jeho jest.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2009