Film Metropolis je etalonem české nekulturnosti

5. 8. 2009 / Petr Nachtmann

Jan Čulík označuje předválečný film Metropolis za "klasické dílo, které snad každý zná, nebo by měl znát" . A skutečně, v zahraničí patří tento film k základní kulturní výbavě, objevují se různé interpretace (na rozdíl od Jana Čulíka se domnívám, že film především vyzývá k sociálnímu smíru).

Film je ve skutečnosti v Česku prakticky neznámý. Zkuste se na tento film zeptat lidí ve svém okolí a uvidíte sami.

Lidé v Česku paradoxně znají spíše díla, která jsou od filmu Metropolis odvozena -- videoklip k písni Radio Ga Ga skupiny Queen či futuristickou detektivku Blade Runner.

Neznalost všeobecně známého filmu Metropolis je, myslím, typická pro nekulturnost a hlavně provinčnost české společnosti.

Lidé v České republice ignorují dokonce celé žánry. Fungují zde například předsudky, že kreslené filmy a komiksy jsou leda brakem určeným dětem a mládeži.

Předsudky se nevyhýbají ani televizním dramaturgům a výsledky mohou být zajímavé. Když začala vysílat televize Nova, nějaký ignorant označil seriál The Ren & Stimpy Show za pásmo kreslených filmů pro děti. Každý všední den odpoledne pak konsternované děti měly možnost sledovat drastická a fekální dobrodružství úzkostlivé čivavy a slabomyslného tlustého kocoura.

Před deseti lety u nás vycházely v sérii XXX Comix explicitní erotické příběhy západoevropských autorů. Přestože byly výtisky zřetelně označeny jako mládeži nepřístupné (a pro jistotu zataveny v igelitu), viděl jsem na vlastní oči pána v knihkupectví, který sháněl nějakou četbu pro své děti a málem koupil toto.

Provinční zahnívání v České republice narušují jen ojedinělé ostrůvky pozitivní deviace, od filmových festivalů přes Projekt 100 až po někdejší americkou videopůjčovnu Virus Video v centru Prahy.

Ukázka z filmu Metropolis: Továrna jako Moloch:

¨

Ukázka z filmu Metropolis: Žena-robot (z Moroderovy rekonstruované verze):

Queen -- videoklip k písni Radio GaGa


Queen - Radio GaGa
by stevanhogg

Ukázky z filmu Blade Runner

Laibach -- videoklip k písni Wirtschaft ist tot

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2009