Moldávie volila, problémy zůstávají

5. 8. 2009 / Karel Klimša

Od opakovaných parlamentních voleb v Moldávii uplynul týden. Ústřední volební komise zveřejnila oficiální výsledky, podle kterých volby vyhrála -- počtvrté v řadě -- Strana komunistů republiky Moldávie (PKRM) vedená prezidentem Vladimírem Voroninem.

Získala 706 732 hlasů, což znamenalo 44,69 % a 48 mandátů. Do parlamentních lavic zasedne rovněž Liberálně-demokratická strana Vláda Filata, které dalo hlas 262 028 Moldavanů, 16,57 procent, a bude mít 18 poslanců. Dále Liberálové Mihaie Gimpu a Dorina Kirtoakeho s 232 108 hlasy, 14,68 % a 15 mandáty, Demokraté Mariana Lupu a Dmitrije Djakova -- 198 278 hlasů, 12,54 % a 13 křesel a Aliance "Naše Moldova" Serafima Urekjana -- 116 194 hlasů, 7,35 % a 7 míst ve 101 členném zákonodárném sboru. Voleb se zúčastnilo 1 591 756 voličů, což představovalo 58,8 procenta.

Nové volby v souladu s Ústavou země vyhlásil prezident Voronin poté, co parlament vzešlý z voleb 5. dubna nebyl schopen zvolit novou hlavu státu. K tomu je zapotřebí 61 hlasů a komunisté tehdy disponovali 60 hlasy. Jaká je situace dnes? Kdo vlastně vyhrál a kdo prohrál? Opozice jásá a střílí na oslavy šampaňským, hovoří o historickém vítězství a konci "komunistické diktatury". Fakta a čísla však hovoří střízlivější řečí!

Jestliže PKMR před čtyřmi měsíci scházel jeden jediný hlas, součet mandátů čtyř opozičních stran je vzdálen od čísla 61 o celých 8 hlasů. Nové volby tedy proběhly, ale starý problém zůstal. Nikdo, bez toho, že by obě strany ustoupily, protože společně vyjednaly rozumný kompromis, není schopen zvolit nástupce V. Voronina, který se už potřetí o tento úřad nemůže ucházet. Opozice, pokud by postupovala společně, je schopna svými 53 hlasy zvolit nového šéfa parlamentu, premiéra a schválit složení kabinetu, nikoliv nového prezidenta země. Komunisté s velkým odstupem vyhráli, ale opozice má většinu. Sice těsnou (53:48), ale většinu! Jestliže však tři liberální, prozápadní a protiruské strany měly po dubnových volbách dohromady 41 mandátů, teď jich mají jen 40, tak co vlastně oslavují? Tehdy byly v parlamentu čtyři strany a teď jich je pět. Tou pátou stranou, která vstoupila do velké politiky, jsou Demokraté, ke kterým po dubnových volbách a událostech, které vyvrcholily vypleněním budovy parlamentu a sídla prezidenta, přestoupil bývalý komunistický předseda parlamentu Marian Lupu. Tato dříve neparlamentní strana, která se stylizuje do pozice politického středu, sebrala hlasy nalevo i napravo. Jejich 13 mandátů je teď pověstným jazýčkem na vahách.

Politická pravice prahla a prahne po tom, zcela eliminovat vliv komunistů. Cílem je sebrat jim veškerou moc a nepustit je k ničemu. Komunisté ale zastupují polovinu voličů, polovinu společnosti. Nebyli to oni, kdo rozdělili moldavskou veřejnost, kdo vykopali příkopy a eskalovali napětí.Naopak, za 8 let vlády dali zemi dopořádku. Teď, stejně jako po dubnových volbách, deklarují ochotu k dialogu a hledání společného jmenovatele k práci pro dobro Moldávie. "Jsme připraveni vést dialog se všemi, diskutovat o všem, co prospěje stabilitě země, národní suverenitě a nezávislosti Moldávie. Jsme připraveni spolupracovat na všem, co pomůže čelit dopadům světové hospodářské krize a chránit sociální jistoty občanů. V případě vytvoření pravicově liberální koalice, s účastí radikálních sil extrémistické orientace, jsme však připraveni přejít do opozice. Jiným způsobem totiž nejsme schopni čelit rozkladným procesům ekonomiky, sociální sféry i samotné státnosti Moldávie", prohlásil lídr moldavských komunistů V. Voronin.

Čtyři opoziční strany se už sešly k povolebním jednáním. Marian Lupu řekl,že jednají jako rovný s rovným. Pokusí se vypracovat společnou platformu a pak -- "ať se to komu líbí nebo nelíbí" -- musí nastoupit dialog s komunisty. "Přistoupit na jednání s PKRM bude nevyhnutelné, nakolik případná koalice čtyř nekomunistických stran nedisponuje dostatečným počtem hlasů k volbě prezidenta", uvedl předák Demokratické strany a odmítl izolaci komunistů. Další dny mohou přinést nejedno překvapení, nejednu komplikaci, nejeden zvrat. Hledání racionálních kompromisů nebude snadné, ale jiné cesty není. Opozice není jednolitá, vzájemná důvěra vůdců jednotlivých stran se blíží nule. A také v řadách PKRM nelze vyloučit, že Mariana Lupu nemůže následovat někdo další. Opakované volby samy o sobě nic nevyřešily. Řešení se musí hledat a najít. Pokud možno, řešení dobré.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2009