POZVÁNKA

Zítra Hirošima nezahyne: Setkání osobností v Mánesu připomene odraz apokalypsy v umění

5. 8. 2009

tisková zpráva Humanistického hnutí

Spisovatel Arnošt Lustig, básník Lubomír Brožek, básník Jiří Žáček či zpěvačka Jana Koubková se setkají v předvečer čtyřiašedesátého výročí atomových útoků na japonské město Hirošima. Jejich vystoupení v pražském Mánesu nabídne 5. srpna 2009 od 19.00 hodin divákům pohled na uměleckou a osobní reflexi tragického konce druhé světové války. Komponovaný večer Zítra Hirošima nezahyne! organizuje Humanistické hnutí v rámci Světového pochodu za mír a nenásilí.

"Považujeme za důležité, aby se o událostech pětačtyřicátého roku mluvilo bez ohledu na politickou příslušnost a přesvědčení. Mozaika osobností české umělecké scény veřejnosti připomene, že Hirošima není jen atomový hřib na pozadí dějin 20. století, ale také událost, která poznamenala naprosto všechny sféry lidské činnosti. Od těch takzvaně "globálních" jako mezinárodní vztahy, až po ty subtilnější -- umění, filozofii nebo etiku," uvedla organizátorka akce Ivona Novomestská z Humanistického hnutí. "Při této akci také budeme mít příležitost předat veřejnosti osobní vzkaz japonského starosty města Hirošima, pana Tadatošiho Akiby," dodala.

Akce získala záštitu části Obce spisovatelů, jejíž představitelé se podíleli na dramaturgii programu. Kromě již zmíněných umělců během večera vystoupí také Jiří Dědeček, básník, fejetonista a překladatel z francouzštiny, poetické ladění doplní slampoetrista Bohdan Bláhovec. K organizaci přispělo také česko-japonské centrum. "Vizuální doprovod bude kromě fotografií zasažené Hirošimy tvořit také slavný Genbaku Dome. Je to jediná stavba v blízkosti epicentra, která zůstala po výbuchu stát, jejím autorem je český architekt Jan Letzel," doplnila Novomestská.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2009