Kdyby byli akademici skutečně tak dobří, tak nemají o peníze nouzi

3. 8. 2009 / Jan Sova

Domnívám se, že současná kampaň má pouze zdiskreditovat Akademii věd (AV) tak, aby bylo možné přesměrovat finance původně určené pro AV ve prospěch (povětšinou soukromých) průmyslových podniků a případně rozprodat (nemalý) majetek AV. Autoři kampaně si jednak vybrali vhodnou dobu (krizi, kdy se každý druhý právem strachuje o své zaměstnání) a jednak ten správný tón: nenávist, závist, zášť a pomstu (a to vše znásobené strachem). Na mnohé, jak jsem se mohli dočíst i na stránkách Britských listů, tento tón funguje výborně. Racionálně se pak vše zdůvodňuje efektivitou. Tuto kampaň bych nespojoval s diskuzí o hodnocení (užitečnosti) výzkumu, neboť diskuze musí předcházet.

Ano, "vždyť kdyby byli skutečně tak dobří, tak nemají o peníze nouzi, ale asi nejsou. Je přece tržní hospodářství, tak zrušme to, co si na sebe nevydělá, a především pak tyto vyžírky" (citováno z diskuze na www.novinky.cz).

Na všem je nejnebezpečnější "logika", s kterou se k věci přistupuje. V současné době je aplikována "pouze" na AV (a tak mnozí ostatní mlčí), ale později může být (a také bude) kdykoli obrácena na libovolnou vzdělávací instituci. Jakýpak "užitek" přinášejí společnosti teologové, religionisté, literární teoretici atd., kteří právě nepracují v ústavech AV, ale na vysokých školách?

Je literární věda pěstovaná například na UK o tolik výnosnější než podobné instituce AV? V bezpečí nejsou ani technické nebo technologické obory (jak by se mohl někdo bláhový domnívat). Kdy například přinese užitek výzkum termojaderné fúze? Nevyřeší její základní problémy neviditelná ruka trhu spíše než státem přeplácení vyžírkové?

Zbaví se ČR literárních vědců, ale nadále bude podporovat miliónovové platy manažerů ve státních a polostátních podnicích? Nebo ti si naopak na sebe vydělají a jsou o tolik užitečnější než kdejaký ústav AV (jehož příjmu pomalu dosahují)?

Mnoho podobných kampaní teprve čeká na své spuštění. Velmi mě mrazí v zádech, když si představím na kolik institucí by mohla platit slova paní Říhové(a stejně pak slova pana Šustera):

"Žádná současná vzdělanost neexistuje, a tudíž ani nemůže být likvidována."

"Máte pocit, že my, pro vás burani - vám do vašeho bádání nemáme co mluvit? Tak to budete vyvedeni z omylu."

"Proč se tedy divíte, že akademici nezajímají občany? Proč by měli občany zajímat, když se nad ně vždy povyšovali? Proč by literární vědecké kapacity nemohly jít na úřad práce jako každý smrtelník a literárně si bádat doma za sociální podporu? Jak jinak donutit naše vědce, aby shlédli ze svých oblaků na zem a začali se zajímat o svět nevzdělaných smrtelníků?"

Nadále můžete podpořit Akademii věd v podpisové akci http://podpisova-akce.avcr.cz/.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.8. 2009