HOSPODÁŘSKÁ KRIZE:

Takhle jsme to způsobili, paní královno...

27. 7. 2009

Skupina významných ekonomů vysvětlila v třístránkovém dopise britské královně, proč nikdo nepředvídal, že dojde k hospodářské krizi. Napsali ho poté, co se královna Alžběta během návštěvy na London School of Economics zeptala, jak je možné, že nikdo krizi nečekal.

Podle autorů dopisu to bylo důsledkem "selhání kolektivní představivosti mnoha chytrých lidí". Dopis, který podepsali profesor LSE Tim Besley a historik vládních struktur Peter Hennessy, se zmiňuje o "psychologii popírání", které propadl finanční a politický svět před hospodářskou krizí.

Dopis vysvětluje, že vzhledem k tomu, že nízké úrokové míry zlevnily půjčky, pocit, že je všechno v pořádku, zamaskoval, jak vykloubená pod povrchem byla ekonomika a že některé země, jako například Spojené státy, si vytvořily půjčováním od jiných, jako je Čína a na ropu bohaté arabské státy, obrovské dluhy, zatímco tyto země nahromadily obrovské množství peněz.

Navzdory této obrovské nerovnováze "finanční kouzelníci" přesvědčili sebe a světové politiky, že nalezli inteligentní způsoby, jak rozšířit riziko po celých finančních trzích, a tak ho minimalizovat", bylo to však jen projevem arogance.

Každý jednotlivý ekonom dělal svou práci podle standardních měřítek úspěchu dobře. "Nikdo si ale nevšiml, že kolektivně vznikla série navzájem provázaných nerovnovážných situací, nad nimiž neměla jurisdikci žádná jednotlivá autorita".

To znamenalo, když došlo ke krizi, byla extremní. Začala v létě 2007 a vyvrcholila po bankrotu firmy Lehman Brothers téměř úplným rozkladem světového finančního systému. "Šlo o velmi složitou, provázanou sérii problémů, nikoliv o jedno konkrétní osobu či jednu konkrétní instituci."

Besley popřel, že by ekonomie jako profese byla rozsahem krize zdiskreditována, ale přiznal, že nekonvenčním myšlenkám - o psychologii davů a o tom, jak se finančních trhů mohou zmocnit záchvaty iracionálního chování - nebyla v době hospodářského rozkvětu věnována patřičná pozornost.

Podle oficiálních údajů zveřejněných v pátek se britská ekonomika už 15 měsíců zmenšuje a krize je hlubší než kdykoliv od třicátých let dvacátého století, s výjimkou období druhé světové války.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.7. 2009