Američtí rabíni zatčeni kvůli podezření z obchodování s lidskými orgány

25. 7. 2009

KD│ Tři starostové z New Jersey, ale také několik rabínů, bylo uvězněno v rámci federálního vyšetřování politické korupce, obchodování s lidskými ledvinami a praním špinavých peněz. S odvoláním na vyšetřující orgány a agenturu AP o tom informoval deník Haaretz. Mezi 44 zatčenými je i starosta města Hoboken Peter Cammarano, který se ujal úřadu teprve před 23 dny. Podle informací prokuratury v Newarku, New Jersey, přijal Cammarano na úplatcích 25 000 dolarů. V rozsáhlé korupční kauze šlo o úplatky spojené s příslibem oficiální podpory určitých projektů. Centrální roli sehrál informátor FBI, který je synem místního rabína a před třemi lety byl obviněn z bankovního podvodu. Podařilo se infiltrovat síť zabývající se praním špinavých peněz v Brooklynu nebo městečku Deal (New Jersey) prostřednictvím židovských charitativních organizací. Mezi červnem 2007 a červencem 2009 tak byly údajně vyprány zhruba 3 miliony dolarů.

Podle zvláštního agenta Julia La Rosy z U.S. Internal Revenue Service zásadní změna spočívá v tom, že zatímco tradiční model praní peněz býval spojen především s pašováním drog, současné údaje ukazují na prorůstání tohoto fenoménu všemi společenskými segmenty. První rabíni dvou synagog v Dealu Eliahu Ben Haim a Edmund Nahum, hlavní rabín brooklynské synagogy Saul Kassin a další brooklynský rabín Mordchai Fish patří k obviněným v kauze praní špinavých peněz prostřednictvím charitativních institucí. Levy Izhak Rosenbaum z Brooklynu měl v této souvislosti usilovat o zprostředkování v kauze prodeje ledviny určené k transplantaci; podle obvinění se měl touto činností zabývat již celých 10 let.

Řada veřejných představitelů, mezi nimiž jsou úředníci a kandidáti do orgánů místních zastupitelstev či kandidáti na starosty, se zase nechala uplácet za podporu projektů svých "sponzorů". Nejmenovaný lídr prominentní židovské komunity v souvislosti s celou kauzou řekl Haaretzu, že namísto bědování nad tím, že snímky rabínů v poutech komunitu poškozují, by bylo spíše na čase uznat, že "zločinec je zločinec, ať už nosí jarmulku nebo ne".

U.S. rabbis suspected of brokering sale of human kidneysZDE

How the FBI used a rabbi's son to crack massive U.S. corruption caseZDE
Israel tries to extradite 11 for allegedly conning U.S. seniorsZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009