Rusko "nedovolí Gruzii, aby se znovu vyzbrojila"

24. 7. 2009

Rusko v pátek varovalo, že nedovolí Gruzii, aby se znovu vyzbrojila. Přitom je zjevné, že vláda v Tbilisi požádala během návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena Obamovu vládu, aby Gruzii poskytla nové zbraně.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že podnikne "konkretní kroky" k tomu, aby zabránilo Gruzii znovu si vybudovat svůj vojenský poetenciál, a přeruší vojenskou spolupráci s každou zemí, která bude Tbilisi dodávat zbraně. Zdůraznilo, že je "hluboce znepokojeno", že Gruzie připravuje další konflikt, protože před výročím loňské války, která začala 7. srpna, vzniká napětí.

Vážné varování přišlo z Moskvy poté, co američtí činitelé naznačili, že gruzínský prezident MikhailSaakašvili požádal Bidena, aby Spojené státy pomohly po loňské drtivé porážce znovuvybudovat gruzínskou armádu. Údajně požádal o protitankové a protiletecké zbraně. Jiný americký činitel později popřel, že by Gruzie podala Spojeným státům oficiální žádost o zbraně. Žádosti o vyzbrojení z Gruzie stavějí Spojené státy, které se snaží zlepšit styky s Ruskem, do obtížného postavení. Američtí činitelé také odmítli předchozí zprávy, že Saakašvili požádal Spojené státy o vyslání monitorů do napjatých pohraničních oblastí u Jižní Osetie a Abcházie.

Avšak Biden během své návštěvy znovu zdůraznil silnou podporu Washingtonu pro územní celistvost Gruzie a pro snahy Gruzie vstoupit do NATO. "My, Spojené státy, stojíme při vás na vaší cestě k bezpečné, svobodné, demokratické a zase sjednocené Gruzii," řekl a dodal, že Spojené státy neuznají vzbouřenecké gruzínské republiky, které uznala Moskva.

Americká vláda v současnosti vyjednává po Obamově návštěvě v Moskvě před čtrnácti dny s Ruskem o nové dohodě o snížení počtu strategických zbraní. Usiluje také o spolupráci s Kremlem ohledně Íránu a o logistickou pomoc pro americká vojska v Afghánistánu.

Americký prezident však v pátek zdůraznil, že případná strategická dohoda USA s Moskvou nebude uzavřena na úkor Gruzie ani jiných prozápadních států jako Ukrajina. Odmítl také doktrínu Moskvy, že má v postsovětských státech "výsadní zájmy".

Biden také požadoval, aby Moskva splnila dohodu o příměří z loňského srpna, kdy ruský prezident Dmitrij Medveděv soihlasil, že Rusko stáhne svá vojska do postavení před konfliktem. Od té doby Rusko vyslalo do obou vzbouřeneckých republic tisíce vojáků a argumentuje, že to jsou nyní samostatné státy.

Většina analytiků se nedomnívá, že by Rusko plánovalo novou invazi do Gruzie. Podle Julie Latyniny z Moscow Times obdržel Obama od ruských představitelů během své nedávné návštěvy v Moskvě ujištění, že k novému konfliktu nedojde.

Je také velmi nepravděpodobné, že by na Rusko zaútočila Gruzie. Ruští experti poukazují na to, že malá gruzínská armáda se nemůže nijak vyrovnat silným ruským vojenským seskupením, nyní rozmístěným de facto na jejích hranicích.

"Rusko nechce v současnosti novou válku. Má v Evropě hospodářské zájmy," konstatuje Natalia Leščenková z organizace Global Insight. "Rusko si nechce žádným způsobem zhoršit svou pověst v USA či v Evropě."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009