POZNÁMKA NA OKRAJ:

Předvídatelná Schwarzeneggerova reakce, aneb Slyšíte ten tichoučký smích milionářů a miliardářů?

23. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Kalifornie před insolvencí, kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v nesnázích -- to se zdají být zprávy minulosti, protože ten obdivovaný Američan ovšem hned přišel s plánem na řešení finanční krize, která hrozí jeho státu. A není divu, že ten nápad utěšuje i kalifornské milionáře a miliardáře...

Bylo to vlastně předvídatelné, že jako kdysi v roli filmového hrdiny reagoval Schwarzenegger rychle a cílevědomě na finanční krizi svého státu a rozhodující poslanci v parlamentu s ním i souhlasí.

Proto dnes politikové rozhodnou v kalifornském parlamentu, že se v Kalifornii nebudou zvyšovat daně, ale že se starší a chudší obyvatelé tohoto amerického státu budou muset od nynějška obejít bez části těch sociálních podpor, na něž asi byli zvyklí, a to v dojemné výši 15 miliard dolarů.

Je podle mého nejen dost závažné, ale také smutné, že tenhle záchranný program asi bude znamenat pro desetitisíce starších lidí a dětí, že už nebudou mít nemocenské pojištění, a že někteří trestanci se můžou radovat z předčasného propuštění, protože se tak mají ušetřit náklady na jejich ubytování a hlídání. Korunou všeho je ale ovšem, že milionáři a miliardáři nebudou muset platit vyšší daně. Budou z toho mít jistě radost a chudí proti tomuto rozhodnutí asi ani demonstrovat nebudou. Ale co vy? Kdybyste byli v kůži Kaliforňanů, podpořili byste tenhle plán, nebo byste proti němu demonstrovali?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.7. 2009