V Afghánistánu se zřítil americký bojový letoun F-15E

20. 7. 2009

KD│ Americký letoun F-15E Strike Eagle se v sobotu zřítil ve východní části Afghánistánu, oznámilo americké letectvo. Oba členové osádky zahynuli. K havárii došlo ve 3:15 místního času, podle údajů vojenského letectva nebyla příčinou pádu nepřátelská akce.

Strike Eagle je variantou nadzvukového proudového letounu určeného k útokům na pozemní cíle a k poskytování blízké podpory pozemním jednotkám. Povstalci mají jen velmi málo zbraní použitelných proti této kategorii letounů. Mluvčí Talibánu však v telefonátu z neznámé lokality prohlásil, že letoun byl sestřelen bojovníky jeho hnutí. Označil ho za dopravní letoun s početnou přepravovanou jednotkou na palubě.

Talibán se obecně hlásí k odpovědnosti za ztráty západních letadel v Afghánistánu, nicméně není známo, že by vlastnil rakety schopné setřelit nadzvukové letouny.

Červenec se již stal měsícem s největším počtem zaznamenaných ztrát za celou dobu osmileté afghánské války. V zemi je nyní zhruba 60 000 amerických vojáků, dalších více než 40 zemí vyslalo dalších 35 000 vojáků.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009