Liberijský prezident: na vystavování uťatých hlav nepřátel není nic špatného

20. 7. 2009

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor řekl před tribunálem v Sierra Leone, před nímž se zodpovídá z údajných válečných zločinů, že nevidí nic špatného na vystavování uťatých hlav svých nepřátel u silničních zátarasů. Jeho vzbouřenecké jednotky to dělaly, když ovládli Libérii r. 1989 během své revoluce.

Invaze do Libérie a nástup Charlese Taylora k moci byly předehrou k Taylorově účasti na brutální občanské válce v sousední Sierra Leone, která trvala od r. 1991 do r.2002. Taylor je obviněn z 11 válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Je obviňován, že jeho vzbouřenci používali v Sierra Leone teroru, včetně systematického usekávání končetin civilnímu obyvatelstvu.

Taylor obvinění odmítl jako "nesmysl". Během třetího dne procesu vyslechl soud svědectví očitých svědků, že Taylorovi bojovníci v Libérii rozvěšovali po silničních zátarasech lidská střeba a vyvěšovali lidské hlavy na kůly, aby zastrašili místní obyvatelstvo a vojáky liberijské armády. Taylor to odmítl jako "ďábelskou lež", avšak přiznal, že lebky liberijských vojáků byly používány jako symbol smrti a byly vystavovány na strategicky významných místech.

Taylor, který vystudoval v USA ekonomii, poukázal na to, že viděl, že kresby lebky používá v Americe mnoho studentských organizací i "západních univerzit".

POdrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009