V Čečensku byla zavražděna aktivistka za lidská práva

16. 7. 2009

Natalie Estemirové (50) se ve středu ráno cestou do práce zmocnili čtyři neznámí muži. Sousedé slyšeli, jak křičí: "Jsem obětí únosu!" Její mrtvola byla nalezena nedaleko vesnice Gazi Yurt, v sousedním Ingušetsku. Estemirová byla dvakrát střelena do hlavy a do prsou, uvedla policie. Její mrtvola byla pohozena na hlavní silnici.

Estemirová byla blízkou přítelkyní ruské novinářky Anny Politkovské, která byla zastřelena v Moskvě před svým bytem v roce 2006. Obě ženy těsně spolupracovaly na vyšetřování mnoha případů porušování lidských práv v Čečensku. Obě ženy byly ostré oponentky Ramzana Kadyrova, čečenského proruského prezidenta. Estemirová byla šéfkou organizace Memorial v Čečensku, nejstarší ruské organizace na obranu lidských práv.

Nedávno spolupracovala na ostře kritických zprávách o trestním vypalování domů a vraždění nepohodlných osob v Čečensku, které údajně provádějí Kadyrovovy jednotky. Čečenští činitelé tvrdili, že manžel Estemirové se účastnil na spiknutí ve snaze zavraždit Kadyrova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.7. 2009